Staklo je u trendu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko želite biti u trendu, odabrat cete elemente namještaja, kojima je jedan od osnovnih sastavnih dijelova staklo. Iako su vrste stakla, koje se primjenjuju u izradi namještaja mnogobrojne, primat je preuzelo obicno transparentno staklo, koje svojom dualnom prirodom - zatvaranja i vizualnog otvaranja, stvara zanimljive prostorne forme.

Staklo je specifican materijal. Vizualno krhko, zbog svoje transparentnosti, daje lakocu i eleganciju elementima namještaja u kojima se pojavljuje. Osjetljivost stakla se korigira nacinima obrade, koji mu povecavaju cvrstocu i osiguravaju da se ne raspada u oštre komade prilikom pucanja. Kompaktnost stakla, primjerice kaljenog, prilikom pucanja cini ga sigurnim za upotrebu u kucanstvima, jer je mogucnost ozljedivanja svedena na minimum.



Kombinacijom stakla s drvom ili plocastim materijalima, nastaju atraktivni komadi namještaja, a pogotovo kada se u ostakljene dijelove integrira rasvjeta. Kontrast, koji stvara vizualni dojam punog i praznog, vrlo je dojmljiv, a konacan efekt ovisi o velicini samog elementa, udjelu stakla, poziciji u prostoru...

Oblikovne mogucnosti, koje se stvaraju kombinacijom stakla s drugim materijalima, su neogranicene. Stakleni dijelovi se najcešce postavljaju u više zone elemenata kako bi bili zašticeniji od udaraca, ali i zbog vizualnog dojma, koji zahtjeva postavu "lakših" staklenih dijelova na "teže", pune elemente. Igrom vertikalnih i horizontalnih smjerova, elementi namještaja postaju dinamicni.



Nasuprot ovom efektu, stakleni dijelovi se mogu postaviti u donju zonu elemenata. Iako je neobicno da su vizualno "lakši" elementi baza punima, tako se stvara efekt lebdeceg namještaja u prostoru. Elegancija se dodatno naglašava jednobojnim frontama, pogotovo u bijeloj boji visokog sjaja, koja je i dalje vrlo popularna.

Primjena transparentnog stakla postaje ucestala i u kuhinjama. Iako, radi opceg dojma, ovakav dizajn kuhinje traži uredno posloženo posude iza staklenih fronti, ukupan dojam je vrlo efektan i atraktivan. Prakticno rješenje je integriranje staklene vitrine, koja je cesto sastavni dio blagovaonice, u korpus kuhinje. Masivni kuhinjski "otok" vizualno olakšajte uvodenjem staklenih dijelova u obliku osvjetljenih mini vitrina.



Otok ce izgledati vrlo elegantno i dekorativno, a pogotovo kad je prostorno povezan s blagovaonicom i dnevnim boravkom.

Vitrine su obicno organizirane kroz vertikalno postavljene police. No, ukoliko trebate vitrinu vecih dimenzija, podijelite ju na pune i transparentne zone i to u horizontalnom smjeru. Na taj se nacin stvara dopadljiv dizajn, koji odskace od klasicnog poimanja vitrine. Ovakvi komadi namještaja su idealni za blagovaonice i dnevne boravke, ali ce svojom prisutnošcu ukrasiti i komunikacijske zone.

Transparentne staklene police bit ce idealna pregrada prostora, koji želite funkcionalno podijeliti, ali ne u potpunosti pregraditi. Polica može biti kompletno izradena od transparentnog ili obojanog stakla, a poseban efekt se stvara kombinacijom s punim materijalima, koji se koriste kao nosiva konstrukcija. Kontrast punih materijala s naglašenom debljinom ploca i tankih transparentnih staklenih polica je dojmljiv i efektan u prostoru.



Trendovska primjena stakla popularizira primjenu staklenih blagovaonskih stolova. Konzumna ploha stola može biti okrugla, ovalna, pravokutna ili kvadraticna, a noga stola, obzirom na transparentnost gornje plohe, postaje važan vizualni detalj. Skulpturalno postolje je poželjno kako bi stol pretvorilo u umjetnicki izložak u prostoru.

Ovakav stol postavite u prostranu blagovaonicu kako bi njegova ljepota došla do punog izražaja.

Uz staklene blagovaonske stolove, vrlo su popularni i stakleni klub stolici, koji su sastavni dio svakog dnevnog boravka. Postolje stola treba biti što neobicnije kako bi se njegov specificni dizajn istaknuo kroz transparentnost gornje plohe.

Staklo je izuzetan materijal ciju ljepotu, mogucnosti oblikovanja i prostornog izražavanja treba koristiti te uživati u postignutim dizajnerskim rješenjima. (Monika GALOVIC, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter