Stajalište Kamik kod benzinske neće biti označeno

Stajalište u smjeru Pula - Premantura (D. ŠTIFANIĆ)
Stajalište u smjeru Pula - Premantura (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon učestalih žalbi mještana na neoznačeno autobusno stajalište Kamik, načelnik Općine Medulin Goran Buić obećao je da će vertikalnom i horizontalnom signalizacijom biti označeno postojeće stajalište u pravcu Pula - Premantura, koje je dosad bilo neoznačeno zbog uređenja obližnjeg rotora. No, novoizgrađeno stajalište koje se nalazi preko puta benzinske crpke u smjeru Premantura - Pula ostat će neoznačeno i na njemu autobusi neće stajati jer MUP još nije izdao dozvolu. Načelnik objašnjava da zbog neriješenih vlasničkih odnosa nisu mogli izgraditi nogostup širok metar i pol, već 1,2 metra, što ne udovoljava standardima. Napominje da je vlasnik spornih tridesetak centimetara privatnog zemljišta u inozemstvu, a na pitanje je li Općina krenula u izvlaštenje, kaže da se "može i to pokrenuti".

Predlažu kod trafostanice

- Budući da ne postoji suglasnost MUP-a, u lipnju uređeno stajalište preko puta benzinske ne može biti označeno, što znači da autobus tamo i ubuduće neće stajati, što je veliki problem. MUP predlaže da se bus zaustavlja kod trafostanice u Banjolama, što je stotinjak metara dalje od ovog mjesta i, po meni, manje uvjetno od onog što je izvedeno kod benzinske. Ovim putem još jednom apeliramo na stručne službe MUP-a da udovolje zahtjevima Općine, Pulaprometa i Županijske uprave za ceste. Ne možemo dobiti suglasnost jer nedostaje deset centimetara nogostupa, dok s druge strane neka druga stajališta uopće nemaju nogostup, a imaju dozvolu, kazao je Buić. Upozorio je da autobus u Vinkuranu iskrcava penzionere koji onda pješače po prometnoj i zavojitoj cesti do benzinske, čime se izlažu opasnosti.  

- To je katastrofa. Stajalište kod trafostanice bilo bi privremeno rješenje i pitanje je bi li autobus tamo stajao jer bi za Pulapromet to značilo više prijeđenih kilometara. U tom bi slučaju bus za Premanturu u oba smjera morao skretati za Banjole, umjesto da stane na Premanturskoj cesti, što je apsurdno. Stoga ćemo na proljeće izgraditi nogostup od trafostanice do trgovačkog centra, najavio je Buić. 

Direktor Pulaprometa Igor Škatar potvrdio nam je da su za gradnju autobusnih stajališta i njihovo obilježavanje signalizacijom nadležne jedinice lokalnih samouprava, a u slučaju stajališta Kamik nadležna je Općina Medulin.

- Ulazak i izlazak iz Pulaprometovih autobusa može se odvijati isključivo na obilježenim stajalištima. Unatoč višekratnim kontaktima s predstavnicima Općine Medulin, stajalište još uvijek nije propisno obilježeno te zbog sigurnosti putnika zaustavljanje radi ulaska ili izlaska putnika nije moguće, veli Škatar.

Pulaprometu, Općini, ali i našoj redakciji na ovaj se problem početkom tjedna potužila Puljanka Milina Radenković koja tvrdi da se autobus nije zaustavio na ovom stajalištu 21. prosinca.

- Šofer mi je rekao da je stajalište ukinuto od 15. prosinca. Na moje daljnje prigovaranje dobila sam odgovor da oznake za stajalište nema, da imaju stroga pravila i neka se žalim Općini Medulin, napisala je ovog tjedna u svom prigovoru Radenković. Podsjeća da je njena borba za stajalište trajala nekoliko mjeseci, i to od siječnja 2013. godine.

- Nakon objave članka u Glasu Istre prometna signalizacija je postavljena doslovno preko noći. Dakle, od 2013. pa sve donedavno stup s pločom na kojoj je nacrtan autobus uredno je stajao na svom mjestu. Žuta boja odavno je nestala s ceste, a stup je odbačen desetak metara dalje, naravno, bez ploče, netko ju je skinuo. Umjesto na dođem na posao u 7, ja sam kasnila 25 minuta, a vozač mi je rekao da će tako biti i sutra. Moram li ja kao putnik nositi žuti sprej sa sobom i popraviti boju, te nositi alat da bih postavila ploču na stup? U mojim prijašnjim prepiskama već sam konstatirala da poslovna zona Kamik nije ničija, a danas dolazim do zaključka da je u vlasništvu izvanzemaljaca jer ovdašnje zemljane očito ne zanima, oni okreću leđa, zaključuje Radenković te na koncu moli nadležne da poduzmu odgovarajuće korake "da bi se ova sapunica o stajalištu Kamik napokon privela kraju". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter