Štafete iz Umaga i Rijeke u Kuci cvijeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocno šest štafeta, tradicionalnog poklona nekadašnjem doživotnom predsjedniku ex SFRJ - Josipu Brozu, stiglo je utorak, na dan njegovog rodendana, u Kucu cvijeca na beogradskom Dedinju, gdje je vjecno pocivalište Tita.

Štafete su stigle iz Umaga, Rijeke, Backog Gradišta, Podgorice, Skoplja i Sarajeva a predate su na platou ispred Muzeja 25. maj Titovom unuku, Josipu Joški Brozu.

Nekoliko tisuca ljudi iz svih dijelova bivše Jugoslavije obišlo je Titov grob na Dan mladosti, a medu posjetiteljima je bilo i mladih i starih. Jugoslavenske zastave i natpisi, poput, "Proleteri svih zemalja, ujedinite se", kape s petokrakom i crvene marame, postali su stalna ikonografija Titovih simpatizera kojih je svake godine sve više, a ove - 30. godine nakon njegove smrti, kolona ispred Memorijalnog centra bila je duža nego prije.

Clanica društva Titova republika iz Rijeke Štefica Srica, jedna od nositelja štafete, veli da je u Beograd došla odati pocast Titu te da je cilj te udruge širenje bratstva i jedinstva i ideja za koje se Josip Broz zalagao.

Inace, jedna od brojnih štafeta koje je Tito tradicionalno primao na svoj rodendan ponudena je na prodaju na eBayu za 999 dolara - kao autenticno svjedocanstvo jednog vremena. Za Tita ju je 1949. izradio svjetski poznat hrvatski kipar Antun Augustincic. Štafeta je sada u posjedu osobe koja živi u Nizozemskoj, a podrijetlom je iz bivše Jugoslavije.


Podijeli: Facebook Twiter