Štafeta stigla na Titove dane u Fažanu

Štafeta je u Fažanu stigla iz Slovenije preko Umaga
Štafeta je u Fažanu stigla iz Slovenije preko Umaga

"Tito je volio Istru, Istra je voljela Tita. Smrt fašizmu - sloboda narodu", poručio je Radoslav Ilić Mrki, predsjednik Komunističke partije Hrvatske, donoseći štafetu iz Umaga na Narodni zbor za Titove dane u Fažani. Na to su mu brojni okupljeni iz 12 istarskih društava "Josip Broz Tito" na Dječjem igralištu uzvratili sa "Živio Tito!".

Štafeta je krenula iz Slovenije, u Hrvatsku su je donijeli članovi Kulturnog društva Tito iz Izole, a nakon Fažane kreće kroz Rijeku, Karlovac, Zagreb, Osijek, Vukovar i put Beograda do Kuće cvijeća, gdje će na Titovom grobu vijence položiti predstavnici KP-a i sva društva Josip Broz Tito iz Istre. Nakon toga štafeta će, kao i sve dosadašnje, biti pohranjena u Muzeju istorije.

Mnoštvo simpatizera i poštovatelja lika i djela Josipa Broza okupilo se kako bi otpratilo bogat program te sudjelovalo u brojnim igrama poput boćanja. Skup u povodu nadolazećeg Titovog rođendana, 25. svibnja., bio je obilježen brojnim zastavama i drugim simbolima tog vremena poput pionirskih kapa i marama, ali i parolama kao što je "Što je više kleveta i laži Tito nam je miliji i draži". Za sudionike je, u skladu s karakterom proslave, u pravoj vojničkoj poljskoj kuhinji pripremljen fažol u ogromnim količinama.

Veliki broj ljudi pristiglih na otvorenje izložbi "Među nama" i "Tito na marki" u Multimedijalnom centru u Fažani, u sklopu tradicionalnih Titovih dana, pokazatelj su da sjećanje na lik i djelo Josipa Broza, barem kada je u pitanju jug Istre, itekako živi. Dvije izložbe u jednoj, koje su iz svojih kolekcija postavili Velimir Dragaš iz Valbandona, kolekcionar i član pulskog drutva Vespazijan, te Giancarlo Moscarda iz Fažane, predsjednik folatelističkog društva Amfora, pobudili su veliki interes, pa su osim mještana i članova fažanskog ogranka Društva Josip Broz Tito koje organizita dvodnevna događanja, te predstavnika Općine i Turističke zajednice, stigli mnogi ugledni antifašisti iz svih krajeva Istre, ali i pulski simpatizeri Josipa Broza te kolekcionari.

- Lani je na izložbi bilo puno ljudi, ali ove vas je godine više. Radujem se što ste došli u ovolikom broju. To znači da delamo dobre stvari i da čuvamo uspomenu na Tita, rekao je umirovljeni admiral Martin Matošević, predsjednik zajednice podružnice društva Josip Broz Tito za Istru, koja okuplja 12 društva s Poluotoka i više od 1.500 članova. Izložba je ujedno i uvod u subotnji narodni zbor koji se održava u Aleji maslina. Veliki interes posjetitelja pobuđuju predmeti koji "najvećeg sina naših naroda i narodnosti" vezuje uz Fažanu i Brijune.

- Posjedujem oko 150 originalnih snimaka Tanjuga (telegrafska agencija nove Jugoslavije, op. n.) koji je uz pomoć telefota s Brijuna svjetskim agencijama slao fotografije svih svjetskih predsjednika i drugih uglednika koji su posjećivali Tita. Interesantno je vidjeti i fotografiju s Matom Parlovom 1971. godine, kaže Dragaš. Te je godine Parlov osvojio zlato na Europskom prvenstvu u poluteškoj kategoriji. Na ostalim fotografijama Tita se može vidjeti u društvu etiopskog cara Hailea Selassija, s kultnim Che Guevareom, Elisabeth Taylor, Richardom Burtonom, Willyjem Brandtom... S Fidelom Castrom druži se u vinskom podrumu, a od ležerniji motiva izdvaja se i ona na kojoj Tito, u društvu vjernog psa, dremucka na travi. Dragaš posjeduje i fotografiju Tita u Uljaniku koju je s čestitkom poslao pulskom brodogradilištu za 100. rođendan 1956. godine.

Mještanima je posebno zanimljiva fotografija malih Fažanaca koji se primaju u pionire 1962. u tadašnjem kinu, u istoj sali gdje je postavljena izložba, a na slici u prvom planu nastupa mala pionirka Mondina Gavočanov, koja danas vodi zbor Zajednice Talijana Fažane. I ostali se mještani mogu prepoznati na fotografijama na kojima dočekuju ili ispraćaju Broza na velikom molu.

Zanimljivo za naš list, izložena je i kultna fotografija Tita kako čita Glas Istre, koja je inače poslužila za naslovnicu 1968. u povodu 25 godina izlaženja našeg lista. Na izložbi se mogu vidjeti i uvezena posebna izdanja Glasa Istre koja su objavljivana od 5. do 10. svibnja 1980. u povodu Titove smrti. Među bistama uočljivo je veliko i poznato Titovo poprsje kojeg je u bronci ovjekovječio Augustinčić, ali i skulptura Tita prema originalu Ivana Meštrovića.

Tu su i portreti koje su izradili Božidar Jakac, Omer Mujadžić i Ismet Mujezinović, ali i brojne fotografije Tita u partizanima. Dragaš je sakupio i lokalne štafete za Dan mladosti, Titov rođendan, iz Pule, satove "Marvin" s potpisom Broza od kojih je jedan zlatni, čahuru topovske granate s posljednje počasne paljbe iz Beograda 8. svibnja 1980., pozlaćeni servis s likom Tita, i mnoštvo drugih skupocjenih i rijetkih predmeta vezanih za jugoslavenskog vođu ili za njegovo razdoblje.

Giancarlo Moscarda predstavio je pak serije maraka s Titovim likom i koverte te prigodne dopisnice. Osim jugoslavenskih maraka, u čije područje ulaze i one STT-a i VUJNA-e (Slobodni teritorij Trsta i Vojna uprava Jugoslavenske narodne armije), izložen je materijal mnogih država čije su pošte koristile Titov portret poput SAD-a, Sv. Tome i Principa, Sjeverne Koreje...

Izložbu je nastupom na mihu otvorio Drago Draguzet, a više je pjesama otpjevao zbor Zajednice Talijana iz Fažane. Izložba će se u Multimedijalnom centru moći pogledati još u danas i u nedjelju. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter