Štafeta krenula iz Umaga za Beograd


Kiša nije uspjela zaustaviti Štafetu bratstva i jedinstva koja je danas točno u 12.44 sati krenula iz Umaga put Beograda. Običaj je to iz bivše države, koji se održavao uoči Titovog rođendana i Dana mladosti, 25. svibnja, a koji je obnovljen prije šest godina u Umagu.

Vremenske neprilike ubrzale su program u Garibaldijevoj ulici, gdje se nalazi kafić-slastičarnica Tito vlasnika Radoslava Ilića, koji vjerno održava ovu tradiciju i nosi štafetu. Ilić, kojemu su u čast njegove današnje proslave 71. rođendana simpatizeri darovali tortu s likom Maršala, ujedno je i sekretar centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske u osnivanju i čelnik Društva Josip Broz Tito iz Umaga, kojeg svi znaju po partizanskom nadimku Mrki.

Zbog kiše, ovoga je puta bilo manje Titovih štovatelja na ispraćaju štafete. Opet su kao gosti nastupili članovi izolskog muškog pjevačkog zbora udruge umirovljenika Jagode Dobrava. Nije manjkalo ni povika "Živio!", prigodnih bedževa s likom pokojnog vođe, pionirskih crvenih marama i plavih kapa i drugih rekvizita vezanih uz Dan mladosti.

"Pozdravljamo omladinu i radničku klasu i sve one koji nisu zaboravili da je Titovo vrijeme bilo vrijeme velike ljubavi i mira u zemlji i svijetu. Ova štafeta daje toplinu srca svih generacija naroda i narodnosti nekadašnje Jugoslavije. Drugarice i drugovi, Tito je svima dao kruh i sve ostalo i zato smo mu zahvalni. Ponosan sam što bodrim lik i djelo Tita. Smrt fašizmu - sloboda narodu!", piše u pismu, poruci u ovogodišnjoj "Štafeti bratstva i jedinstva", koju je Ilić danas prije polaska pročitao pred okupljenim prolaznicima i novinarima.

Iz Umaga je mala karavana sa štafetom, predvođena Mrkijevim bijelim mercedesom, ukrašenim prigodnom ikonografijom i parolama "Tvornice radnicima, zemlja seljacima", krenula za Novigrad i Poreč. Nakon toga organizatori nisu htjeli otkriti kojim će putem dalje. Zna se jedino da će 25. svibnja stići u Beograd na centralnu proslavu, gdje će biti priređen poseban doček, a hrvatsko-slovenska štafeta će, zajedno s ostalima iz drugih republika, nakon toga biti položena u Kući cvijeća i Muzeju 25. maj. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter