Stablo palo i razbilo parkirani Mercedes

Stablo je palo s okućnice palazina kod Mornaričkog parka (M. MIJOŠEK)
Stablo je palo s okućnice palazina kod Mornaričkog parka (M. MIJOŠEK)

U noći s nedjelje na ponedjeljak, nekoliko minuta prije ponoći, kako saznajemo, veliko stablo pored Mornaričkog parka odjednom se srušilo i poklopilo parkirani automobil marke Mercedes. Iako je bila izborna noć, sreća je bila što se radilo i o danu prije početka radnog tjedna kada je velika većina već spavala pa nije stradao niti jedan pješak ili okolni stanar, jer su u okruženju, osim parka, sve stambene zgrade.

Oštećena i javna rasvjeta

Iako je riječ o okućnici zgrade s koje se izvalilo stablo, pa je to u nadležnosti samih suvlasnika zgrade, jučer ujutro na teren su ipak izašli djelatnici Pula Herculanee, a mi smo tijekom dolaska zatekli i djelatnike tvrtke Zanitel koji su došli po nalogu Grada Pule popraviti javnu rasvjetu koju je stablo također oštetilo. U pokušaju da doznamo tko je vlasnik automobila i tko će mu platiti odštetu uspjeli smo saznati tko je vlasnik, ali on nije bio voljan davati nikakve izjave.

Stoga smo upit o uklanjanju stabala i mogućoj odšteti uputili i na direktora Pula Herculanee Igora Starog koji nam je ponovio da se tijekom noći stablo izvalilo iz okućnice obližnje zgrade na parkirani automobil na nogostupu, a oni okućnice ne održavaju jer je riječ o privatnom vlasništvu.

- S obzirom da je stablo bilo bogato lisnom masom, došlo je do izvaljivanja cijelog stabla. Primijećeno je da su prošli tjedan stanari (ili netko po njihovom nalogu) čistio predmetnu površinu, ali na žalost ovo stablo nije bilo na vrijeme uklonjeno. Predmetna površina nije u redovnom programu održavanja, već je riječ o nužnoj okućnici zgrade. Sve 'zelene' gradske površine koje se nalaze u Programu redovnog održavanja predmet su redovnog monitoringa od strane stručnih službi Grada i Pula Herculanee, kaže direktor Stari.

Stablo palo na čekaonicu

Osvrćući se na prošlotjedni pad dijela krošnje bora na autobusnu čekaonicu na Velom Vrhu, ističe da je tako i to stablo bora koje je palo na autobusno stajalište raslo upravo na površini koja je zajedničkom akcijom Grada Pule, Šumarije i Pula Herculanee očišćena prošle godine pri čemu su uklonjene brojne suhe grane i sva tada potencijalno opasna stabla, a sve s ciljem sigurnosti po ljude, promet i imovinu.

- Kako su stabla živa bića i rastu i mijenjaju se iz dana u dan, nije moguće uvijek predvidjeti hoće li i kada doći do sporadičnog izvaljivanja stabla ili pucanja pojedine grane, naglasio je na kraju direktor Pula Herculanee Igor Stari. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter