Stabla umjetnika i Carol od the Bells

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novigradski muzej Lapidarium ove je godine po treci put ostvario prigodan božicni i novogodišnji program. Uz minireviju animiranih i igranih filmova u prostorima muzeja, napravljen je iskorak projektom "Alberi d'artista" (Stabla umjetnika). Do 6. sijecnja je tako moguce vidjeti umjetnicke instalacije - autorske interpretacije najprisutnijeg simbola ovih blagdana, božicnog drvca, nastale posebno za ovu prigodu.

Vodena jelka ?anina Božica plijeni cistocom forme i kristalnom svjetlošcu na Velikom trgu, na stubištu ispred Lapidariuma. Prepoznatljive skulpturalne forme torti (reminiscencija na prvu etapu projekta "VIS MAJOR", održanog u poreckoj Maloj galeriji) Dragana Sapanjoš je izradila po mjeri za šest metara visoku jelku smještenu na prilazu starogradskoj jezgri, uz kružni tok s velikim sidrom, dok se Roberto Cimador predstavio virtualnom 3D prezentacijom pod nazivom "World three", u kojoj se u ciklicnom ritmu od zore do sumraka izmjenjuju osvjetljenje i efekti na stablu koje je prikazao u cijelosti, od korijena do krošnje, uravnotežujuci figurativnost s apstrakcijom.



Osim toga, u sklopu Novigradskih božicnih radosti publika je imala prigodu uci u zacarani svijet koji je pod nazivom "Carol of the Bells" (prema popularnoj božicnoj pjesmi) Dragana Sapanjoš, iznimno uspješna multimedijalna umjetnica koja živi i radi na relaciji Milano - Novigrad, uprizorila u svom studiju, u prizemlju obiteljske kuce u novigradskom naselju Šaini. Kako objašnjava ravnateljica muzeja Ketrin Milicevic Mijošek, autorica je kreirala ambijent u cijim je koordinatama rezimiran njen ovogodišnji rad, odlucivši se za formu otvorenog studija da bi posjetiteljima omogucila neposredno upoznavanje svog opusa. U jasnim je poglavljima sadržano opredmecivanje simbola i etapa životnih mijena, prilikom cega se miješaju elementi slavljenja života, ali i tematika smrti.

- Prepoznatljivi su elementi Istarske trilogije - na svecanom stolu ciji raspored predmeta otkriva "naznake svade", smješten je cvjetni aranžman koji podsjeca na novigradsku etapu projekta ostvarenog u sklopu Arterije - festivala vizualnih umjetnosti "VIS MAJOR: Good Morning Mr.Dirac", zatim kompozicija pet okicenih božicnih jelki kao podsjetnik na projekt "VIS MAJOR - Alejandro i prepoznatljiva mirisna stabalca Arbre Magic", održan u Šikutima, te medu njima skrivena krematorijska pec predstavljena u galeriji Makina u Puli. Drugi dio studija odiše svecanom bjelinom - u cistoci prostora u cijem je središtu stol osvijetljen iskljucivo svjetlom upaljene svijece nazire se prvi put i tijelo, leš, a bjelina kojom je obavijeno stvara dimenziju.

Istovremeno je ambijent obogacen projekcijama dvaju videouradaka. "Goodbye inferno", cijim nazivom Dragana citira predstavu Tomaža Pandura, nastao je u Milanu nakon "trogodišnje tišine, dobivene znacajne nagrade te u znaku vlastite rodendanske proslave", kako istice sama umjetnica, i ovom je prigodom prvi put javno prikazan, napomenula je Milicevic Mijošek.


Podijeli: Facebook Twiter