Stabla se suše, ali mogu se spasiti

Nakon mjesec dana neuredan okoliš novog igrališta
Nakon mjesec dana neuredan okoliš novog igrališta

"Nakon sveopće pompe oko otvaranja i hvalisanja nadležnih, igralište u Valdebeku već je zapušteno. Nitko ne kosi travu, a drveća su se osušila kao i ona na parkingu kod bolnice. Toliko uloženog novca, a sve već propada", požalio nam se jedan od stanovnika Valdebeka, ukazujući na nebrigu prema najnovijem, ali i najvećem i najopremljenijem sportsko-dječjem igralištu u Puli otvorenom tek prije nešto više od mjesec dana.

Kutak za kućne ljubimce

Investicija u multifunkcionalno igralište u Valdebeku započela je u listopadu prošle godine i vrijedna je oko 4,5 milijuna kuna, a radove je izvela zajednica ponuditelja Cesta d.o.o. Pula i Croatia Tenis d.o.o. Zagreb. Na prostoru površine 10 tisuća kvadrata zadovoljeni su sportsko-rekreacijski afiniteti i pruženo je dodatno mjesto za druženje, zabavu i sportske aktivnosti. Malonogometno i košarkaško-odbojkaško igralište, stolovi za stolni tenis, dječja igrališta s prilagođenim igralima, te biciklistička staza uokolo kompleksa, odnosno dovoljan broj mjesta na parkiralištu igrališta da bi roditelji lakše mogli dovesti djecu, sve to ovo igralište čini najvećim i najopremljenijim sportskim i dječjim igralištem u Puli. Čak i vlasnici kućnih ljubimaca imaju svoj kutak. Sve to uz mogućnost noćnog korištenja kompleksa jer je postavljena javna rasvjeta, a igrališta opremljena reflektorima.

S obzirom da igralište još uvijek nema potrebnog hlada oko multifunkcionalnog sportsko/dječjeg igrališta posađene su mladice stabala, međutim, ukoliko se ne budu navodnjavale, hlada neće ni biti. Zbog čega Grad Pula, koje je uložilo 4,5 milijuna kuna u projekt novog multifunkcionalnog igrališta u Valdebeku, ne održava svoju imovinu i već nakon svega mjesec dana ona ne izgleda primjereno, upitali smo gradsku upravu iz koje su nam odgovorili o mladicama stabla, koje se, doduše, još uvijek mogu spasiti, ali ne i na pitanje zašto raslinje nije pokošeno. Tek da će se to učiniti.

"Mladice stabala posađene u krugu novootvorenog multifunkcionalnog igrališta u Valdebeku redovno zalijevaju djelatnici Herculanee, no zbog velikih vrućina i suše, te same prilagodbe zasađenih stabala uvjetima i tlu, pojedina su se počela sušiti. Herculanea će i dalje redovno zalijevati biljke i posađene mladice stabla, te će se igralište kositi i održavati uredno", odgovaraju iz gradske uprave.

Igralište održava Herculanea

Početak sušenja mladica stabala, navode iz Grada Pule, opravdavaju ljetnim periodom kada su temperature izrazito visoke pa, usprkos zalijevanju, postoji opasnost od sušenja biljnog materijala koji se nije uspio prilagoditi tlu i klimatskim uvjetima.

"Stabla koja su se počela sušiti još uvijek se mogu oporaviti, a dodatnim angažmanom nastojat će se sačuvati biljni materijal. Ukoliko se pojedine biljke i stabla ipak ne uspiju oporaviti izvršit će se njihova zamjena novim", odgovaraju iz Grada Pule i ističu da Grad izrazito vodi brigu o uređenju javnih zelenih površina, parkovnih površina u centru grada, kao i perifernih gradskih zona, te da je u prethodnom periodu posađeno više desetaka stabala na brojnim lokacijama, a novim su sadnicama obogaćene brojne zelene površine. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter