Stabla pucala pod težinom snijega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labin se u subotu probudio pokriven s 15 centimetara snijega, temperaturom zraka od jednog stupnja iznad ništice, ali i s ocišcenim glavnim prometnicama. U petak od podne do dva u noci napadalo je više snijega nego za vrijeme prošlogodišnjih padalina u istom razdoblju, a tada su glavobolje po pahuljama bile vece, rekao je Alen Golja, direktor labinskog komunalca, ciji su radnici prenocili na terenu.

Prijepodne je bio zatvoren dio ceste Zelenice u centru grada zbog urušenih stabala, koja su pucala od težine pahulja, vlage i studeni. Prometno odsjeceni bili su mještani Kosi na brdovitoj Ripendi, gdje je pokrivac sezao do 40 cm.

- Jutros smo poslali ralicu jer se bager do tamo nije mogao probiti. Da nam ralica nije zapela u snijegu na starim Katurama bili bismo još ucinkovitiji. No, zbilja je sniježilo neumorno, kaže Golja. Spasilo ih je, veli, novi prikljucak-ralo za bager pa sada imaju dvije takve ekipe. Naglasio je da su žene iz komunalnog, za razliku od lani, poštedene cišcenja nogostupa, ali su se lopata uhvatili djelatnici iz kancelarije, a i sam je uskocio.

- Sve frekventnije ceste na Labinštini višekratno smo plužili i vecih zastoja, osim nekoliko blokiranih vozila radi neprimjerene opreme, nije bilo. Bacili smo najmanje sto kubika soli i pijeska. Po prognozama, padalina više ne bi smjelo biti, rekao nam je nadcestar Korado Šumberac iz Istarskih cesta. Dodaje da su, osim u Labinu, borovi pali i na prometnice u Raši, Plominu te prema Ravnima.

Jedan stanovnik starog Labina nam se pohvalio da je sinoc prošetao gradom i uživao u bajkovitoj atmosferi, dok su ujutro drugi Labinjani, u borbi s bljuzgavicom, bili mrzovoljniji: "Ma ni ta sneg za nas, ca ne?", dobacivali su. Ovom su zgodom gradani, cini se, ipak ozbiljnije shvatili odredbe komunalnog reda, cešce cisteci prilaze zgradama i poslovnim prostorima. U labinskoj Hitnoj pomoci nisu imali intervencija zbog snijega i poledice.

Na sjeveru Istre sniježilo je i tijekom subote, a dvodnevni snježni val najviše je poteškoca donio cestarima. Ralice su danonocno cistile i posipavale zasnježene prometnice. Snijeg je poceo padati u petak prijepodne, nastavio je i tijekom noci, a do subote prijepodne na Buzeštini je mjestimicno palo do petnaest, a na sjeverozapadu Cicarije i dvadesetak centimetara snijega.

Zimska služba gradskog komunalnog poduzeca "Park" na citavom je buzetskom podrucju imala za ocistiti i posipati 170 kilometara nerazvrstanih cesta.

- Ocito je bilo da sami necemo moci osposobiti kljucne pravce, pa smo angažirali i strojeve Vodoprivrede i Istarskog vodovoda te nekoliko obrtnickih firmi... U dva snježna dana potrošeno je 28 tona mješavine soli i sipine, a u rezervi je još 15 tona ciste soli, izjavila je direktorica Parka Ervina Kisicek. Komunalci su, rekla je Kisicek, imali velikih problema zbog teških uvjeta na podrucju Vrhuvštine i Roštine. Ispod snijega bili slojevi leda pa su im strojevi klizali po cesti.

Desetak centimetara snijega koja su upetak pala na Pazinštini omogucile su snježne radosti malim Pazincima, ali i prometne nevolje vozacima.

Vremenske prognoze predvidaju pad temperatura ispod nule, pa iz Podrucnog ureda za zaštitu i spašavanje upozoravaju vozace na maksimalan oprez tijekom vožnje zbog moguce poledice premda su sve ceste posute solju i sipinom. I dalje je na snazi obavezna zimske oprema što znaci zimske gume ili lanci cega se dio vozaca ne pridržava, saznajemo od procelnika PUZS-a Renata Kalca, pa je tako tijekom cetvrtka na podrucju Istre zabilježeno dvadesetak prometnih nesreca, srecom bez ozbiljnijih posljedica.

Na Pazinštini su dvije starije osobe zadobile prijelome uslijed pada, pa iz PUZS-a apeliraju na gradane starije dobi da ne izlaze na otvorene prostore. Takoder podsjecaju da su gradani, kao i vlasnici poslovnih prostora prema Zakonu o komunalnom redu dužni ocistiti ulaze u svoje prostore.

Snijeg koji je u Puli poceo gusto padati u petak navecer te je nakratko prešao i u snježnu mecavu nije se dugo zadržao. U noci je prešao u ledenu kišu koja je ubrzo otopila bijeli pokrivac, a posljednji tragovi snijega u subotu ujutro vec su u potpunosti nestaliI.

Hladno vrijeme ispraznilo je gradske ulice. No, u odnosu na cetvrtak navecer, kada je na Meteorološkoj stanici pulske Zracne luke zabilježeno svega minus deset stupnjeva Celzija, tijekom jucerašnjeg dana termometar je pokazivao podnošljiva dva stupnja.


Podijeli: Facebook Twiter