Stabilne cijene nekretnina: Kvadrat kuće Istri 1.496 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijednost nekretnina u Istarskoj županiji u posljednjih je godinu dana gotovo nepromijenjena. Prema istraživanju Njuškala, cijene kvadratnog metra stambenog prostora u Istri u prosincu 2015. godine u prosjeku su iznosile 1.529 eura, dok je godinu dana ranije vrijednost kvadrata iznosila 1.527 eura. Razlika je dva eura ili 0,13 posto.

U Puli kvadrat 1.339 eura

Pregled prodanih kuća u Istarskoj županiji pokazuje da su kupci platili u prosjeku 1.496 eura po kvadratnom metru kuće, odnosno 1.557 eura po kvadratu stana. Cijene kuća i stanova u Puli također su stabilne. Kvadrat stambenog prostora u najvećem istarskom gradu procjenjuje se na 1.339 eura, a tolika mu je bila vrijednost i godinu dana ranije.

Na nacionalnoj razini, istraživanje provedeno na uzorku od 154 tisuće nekretnina, pokazuje blagi pad cijena od jedan posto u odnosu na prosinac 2014. godine. Usporede li se cijene s prosincem 2011. godine, pad vrijednosti nekretnina u Hrvatskoj je četiri posto.

U prosincu 2015. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Od većih gradova u Hrvatskoj, najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje drži grad Vukovar u kojem je cijena kvadrata ispod 500 eura.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama kvadrata nekretnina, a najizraženiji je u kontinentalnom dijelu Hrvatske - Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija. Kao i u mjesecima ranije, najveći rast prosječnih cijena kvadrata bilježi Ličko-senjska županija od četiri posto zbog rasta cijena kvadrata u priobalju te županije.

Oporavak jadranskih županija

Iako većina jadranskih županija bilježi oporavak cijena nekretnina, Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s trendom pada cijena nekretnina zbog kontinuiranog pada cijena kvadrata kuća, dok su prosječne cijene stanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje stabilne.

U prosincu 2015. najveći rast traženih cijena po kvadratu pokazuje Mošćenička Draga u Primorsko-goranskoj županiji.

Kuća u Podravini 141 euro za kvadrat

Pad cijena nekretnina u kontinentalnom dijelu Hrvatske slikovito pokazuje oglas za kuću u mjestu Čađavica, smještenom uz magistralnu prometnicu Podravska Slatina - Donji Miholjac, gdje se uščuvana obiteljska kuća prodaje za svega 24 tisuće eura. Veličina kuće je 170 kvadratnih metara stambenog prostora, a uz nju idu i prateće zgrade, veliko dvorište, voćnjak i dva jutra zemlja. Kuća ima centralno grijanje na drva, uredne papire i bizarno nisku cijenu od 141 euro po kvadratu. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter