SSSH: Zaustavite rad na sat vremena!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozvao je svoje clanove i ostale radnike da u utorak 27. travnja zaustave rad u svim tvrtkama i ustanovama na sat vremena, od 12 do 13 sati, i time pošalju snažnu poruku Vladi da ne pristaju i dalje nositi najteži teret rada, privatizacije, krize, recesije, nelikvidnosti, vanjske zaduženosti, lopovluka i korupcije.

- Trenutno je više od 300 tisuca nezaposlenih, a samo u sektoru industrije i gospodarstva lani je izgubljeno 52 tisuce radnih mjesta. Istodobno više od 83 tisuce radnika radi, ali ne prima placu. Unatoc tome što se županijski celnici vole hvaliti da je Istra najrazvijenija županija cinjenice govore suprotno. Dostigli smo brojku od 10 tisuca nezaposlenih i svakog dana bez posla ostaje 20 do 30 radnika, upozorio je županijski povjerenik SSSH-a Slobodan Kapor na današnjoj je konferenciji za novinare.

Akcija nazvana "Solidarno zajedno" za ocuvanje radnih mjesta, placeni rad i primjerene uvjete rada odvijat ce se pod motom: Jucer vi, danas mi, a sutra svi.

- Zaustavljanje rada na sat vremena nije štrajk vec legalna sindikalna akcija kojom se iskazuje nezadovoljstvo stanjem u zemlji te pokazuje solidarnost sa svim nezaposlenim radnicima i onima koji rade, a ne primaju placu, štrajkaju ili se na druge nacine bore za svoja prava, kazao je Kapor.

Obustava rada u trajanju sat vremena ne mora se odvijati nužno od podne do 13 sati ukoliko bi to negativno utjecalo na poslovanje tvrtke. U Istarskoj županiji je oko 8.000 clanova SSSH-a, a najveci odaziv akciji ocekuje se u tvrtkama Uljanik, Tehnomonot, Istra cement i svim komunalnim poduzecima u kojima je sindikalno clanstvo najbrojnije.

Ukoliko se situacija u zemlji ne promijeni Kapor je najavio da ce SSSH u suradnji s ostalim sindikatima organizirati generalni štrajk tijekom svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter