SSSH traži od Sabora i Vlade poštivanje sindikalnih prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, provodeći kampanju Europske konfederacije sindikata "Sindikalna prava su ljudska prava", Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je u petak od zastupnika u Hrvatskom saboru i članova Vlade potpisivanje prisege da će poštivati i promovirati sindikalna prava kao ljudska prava. 

SSSH u priopćenju podsjeća da su sindikalna prava sadržana u brojnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, da su prepoznata u Povelji o temeljnim pravima Europske unije i pripadaju temeljnim pravima koja jamči Europska konvencija o ljudskim pravima. Unatoč tome, radnici i njihove organizacije izloženi su napadima, u središtu kojih su temeljna prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje, ističe SSSH. 

Prisutnost sindikata na radnome mjestu, sindikalno organiziranje i učlanjivanje prekarnih radnika, te podizanje razine njihovih prava kroz kolektivne ugovore i radno zakonodavstvo, bitno pridonose uređenju materijalnih prava i uvjeta rada radnika. Istovremeno, viša razina prava pridonosi povećanju kupovne moći radnika, što ima značajan povratni utjecaj na ekonomski rast i razvoj, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo SSSH. 

Nastavak njihova slabljenja dodatno bi produbio nepovjerenje građana u EU projekt i pridonio rastu populizma, zato sindikalna prava treba zaštiti i ojačati u svim državama EU-a. 

SSSH je zastupnicima i članovima Vlade poslao na potpisivanje obrazac za očuvanje sindikalnog organiziranja, a isti zahtjev uputio je i hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu. Dosad ga je potpisalo 158 zastupnika iz 24 zemlje i pet različitih političkih grupacija, među kojima i zastupnik Tonino Picula (S&D). 

Dokument je predan predsjedniku EP-a, Martinu Schultzu, od kojega je zatražena pomoć europskom sindikalnom pokretu u ugrađivanju sindikalnih prava u temeljne dokumente, posebno uoči utemeljenja Europskoga stupa socijalnih prava, kaže se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter