SSSH ne pristaje na neisplatu božicnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske Istarske županije protivi se preporuci gradonacelnika Borisa Miletica o neisplati božicnica u gradskim poduzecima. Savez, koji djeluje u Herculanei, Monte Giru, Luci Pula, Vodovodu, Tržnici, Djecjim vrticima, Rin Tin Tinu i Pulaprometu, a broji 428 clanova u ovim poduzecima, usprotivio se neslužbenoj informaciji s kojom povjerenici sindikata nisu niti upoznati.

- U svim poduzecima potpisani su kolektivni ugovori u kojima je regulirano pravo radnika. U Vodovodu, primjerice, to se jasno mora isplatiti do 15. prosinca, dok je drugdje to definirano pravilnicima o radu, zapoceo je Slobodan Kapor, povjerenik ureda SSSH-a Istarske županije na konferenciji za novinare.

Kapor je istaknuo da su prema preporuci gradonacelnika direktori trebali obavijestiti sindikalne povjerenika i radnike o neisplati božicnice, no, to još uvijek nisu ucinili. Ukoliko se to dogodi, Savez sindikata ne pristaje na takvu odluku, vec želi pregovarati s poslodavcem, u ovom slucaju Gradom jer, istice Kapor, u proracunu su ta sredstva planirana.

- Bez obzira na slabo punjenje proracuna, ta su sredstva planirana puno ranije i dogovor potpisan kolektivnim ugovorom se treba ispoštovati. Za loše punjenje proracuna nisu krivi radnici i stoga ne pristajemo na smanjenje prava. Poduzet cemo sve potrebne mjere da bismo zaštitili prava radnika, najavljuje Kapor, koji navodi da bi prosjecna božicnica iznosila oko dvije tisuce kuna.

Insistirajuci na pregovorima s dokumentiranim financijskim pokazateljima, Kapor u zakljucku istice dobru volju sindikata da se cak prolongiranjem izade u susret poslodavcu, no, bez pregovora nece pristati na neisplatu.


Podijeli: Facebook Twiter