SŠ: Školski odbor odbio smijeniti ravnatelja Babića

(Arhiva)
(Arhiva)

Školski odbor Strukovne škole u Puli na današnjem je sastanku jednoglasno odbio razriješiti dužnosti ravnatelja Antu Babića, što je zatražila prosvjetna inspekcija zbog upisa sedam učenika koji nisu prešli bodovni prag.

- Zakon je prekršen, ali smatramo da je kazna prestroga. Propis je prekršen u dobroj namjeri, nitko nije oštećen, upisani su učenici na slobodna mjesta i time je zadovoljena želja učenika i roditelja da se njihova djeca školuju za željeno zanimanje, objasnila je odluku predsjednica Školskog odbora Mirna Gruić. Također podsjećaju da je Babić na čelu tima koji je izradio projekt i školi nedavno pribavio 192.000 eura iz EU-fonda, te da nakon svega što je učinio za ovu školu nije zaslužio takvu kaznu nekoliko mjeseci prije odlaska u mirovinu.

Odluka školskog odbora bila je očekivana jer je protiv razrješenja ravnatelja ustao čitav kolektiv škole kao i vijeće roditelja koje je dan ranije na sastanku dalo jednoglasnu podršku Babiću. Roditelji su kazali da su spremni i na prosvjede ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bude inzistiralo na njegovom razrješenju.

- Zahvalan sam svima, prije svega svojim djelatnicima i roditeljima koji su mi dali podršku, kazao je Babić.

Procedura nalaže da školski odbor o svojoj odluci izvijesti prosvjetnu inspekciju, a nakon toga na potezu ministar Željko Jovanović koji ima pravo sam odlučiti o njegovoj smjeni, a k tome može i raspustiti školski odbor. U tom slučaju Odsjek za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave imenuje povjerenstvo koje preuzima ulogu školskog odbora te postavlja v. d. ravnatelja. Babić ne na ovu odluku ne može žaliti, već mu preostaje jedino sudska tužba. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter