Srušit će napušten i derutan hotel Marina

Robert Cvek
Robert Cvek

Stari i derutni apart hotel Marina, dugogodišnje ruglo smješteno na rivi u Červar Portu kod Poreča o kojem smo više puta pisali, bit će ipak srušen! O tome se zadnje vrijeme počelo nagađati po društvenim mrežama iz neprovjerenih izvora, što su nam, međutim, jučer potvrdili iz porečke hotelijerske tvrtke Plava laguna, u čijem je vlasništvu ovaj hotel.

- Mogu potvrditi da će se hotel srušiti kao što je bila naznaka i ranije. Međutim, u ovom trenutku ne mogu reći detalje jer konačna odluka o tome kada rušenje počinje nije donijeta, odgovorila je na naš upit glasnogovornica Plave lagune Eva De Zan Prusina.

Zadovoljni mještani

- Jako mi je drago da će se hotel srušiti, a prema mojim informacijama to bi se trebalo dogoditi iduće godine do Uskrsa. Bilo bi lijepo da nakon toga država, koja je vlasnica zemlje na kojem se on nalazi, preda tu parcelu Gradu Poreču koji je zatim može prodati. Dobiveni novac valjalo bi uložiti u komunalno uređenje Červar Porta, što nam je prijeko potrebno. Prije nekoliko sam dana saznao za ovu vijest koja me, kao i ostale žitelje Červar Porta, razveselila. Uvjeren sam da je poticaj za to stigao iz Grada, komentirao je Đuro Benko, pokretač peticije putem koje je u kolovozu prikupljeno 1.314 potpisa vlasnika tamošnjih stanova i kuća koji su po tko zna koji put tražili rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Mještani su peticijom zahtijevali da se hotel konačno, nakon što 20 godina stoji zapušten, sruši, proda ili obnovi i stavi u funkciju najkasnije u roku od godinu dana.

Benko je tada najavio da će peticiju poslati i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Naime, kada su prognanici prije više od 20 godina napustili hotel ostala je samo prazna devastirana građevina, leglo štakora. Postala je meta vandala, beskućnika i provalnika koji su odnijeli sve što se moglo. Unatoč brojnim apelima za obnovom, prema riječima Benka, Plava laguna se ponašala društveno neosjetljivo i neodgovorno. Na kraju je Benko peticiju poslao Ministarstvu turizma, na što je Plava laguna početkom rujna reagirala službenim priopćenjem u kojem je navela da je bilo kakvo ulaganje u taj derutni hotel znatno otežano ili onemogućeno zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Iz Plave lagune su tad napisali i to da je danas slika Červar Porta bitno drugačija, izgrađeni kapaciteti postali su uglavnom stanovi, razina i percepcija sigurnosti s aspekta razvoja turizma su upitni, pa je i moguće poslovanje u tom kontekstu bitno drugačije. Naime, pojasnili su još, da je to naselje inicijalno zamišljeno i građeno kao turističko, a prema modelu tada popularnog time sharinga. Pored toga planirali su se ugostiteljski, trgovački i srodni prostori za poslovanje svih sastavnica Plave lagune, što bi u konačnici rezultiralo povećanjem prihoda. Tijekom Domovinskog rata, s prihvatom izbjeglica i prognanika iz Hrvatske i BiH, i Plava laguna je, napisali su, podnijela veliku žrtvu, a ne samo vlasnici tamošnjih kuća i stanova.

Uključio se i grad

U zadnjem desetljeću o ovom se nesretnom hotelu pisalo i govorilo mnogo puta. Mještani su na društvenim mrežama godinama upozoravali na gubitak turističkog prihoda zbog te betonske nakaze i najavljivali i radikalnije akcije, poput vožnje automobilima do gradske palače i upravne zgrade Plave lagune ili blokade prometa usred turističke sezone. Podsjetimo da se ljetos digla medijska prašina i kada su se žitelji žalili na jako visoku travu koja je okružila hotel i navodno pojavu zmija. Nakon toga je Plava laguna postavila repelent i angažirala zaštitara koji hotel otad danonoćno čuva. Zatim je organizirana prethodno već spomenuta peticija mještana, kada se u rješavanje problema uključio i gradonačelnik Loris Peršurić koji je najavio njegovo rušenje i kasnije održavanje parcele o trošku vlasnika. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter