Srušio se anticki zid u Pompejima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio antickog zida u Pompejima urušio se, objavile su talijanske vlasti u subotu, gotovo godinu dana nakon što se u tom drevnom rimskom gradu nedaleko od Napulja urušila Kuca gladijatora.

Dio unutarnjeg zida duljine oko cetiri metra u podrucju grada poznatom kao Porta Nola urušio se u noci s cetvrtka na petak nakon obilnih kiša i lošeg vremena u regiji, objavio je lokalni arheološki ured. Rijec je o dijelu arheološkog nalazišta koje turisti rjede posjecuju, objavio je ured, dodajuci da je šteta "ogranicena", navodi Reuters.

Najnovije urušavanje u tom drevnom rimskom gradu uništenom u erupciji obližnjeg vulkana Vezuva ukazuje na loše održavanje i nedovoljno ulaganje u zaštitu jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu.

Rijec je o posljednjem u nizu urušavanja antickih ruševina u Pompejima koje je kulminiralo u studenome prošle godine kad se do temelja srušila Kuca gladijatora, nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta.

Arheolozi, komentatori i oporbeni politicari optužili su tada vladu talijanskog premijera Silvija Berlusconija za nemar i loše upravljanje tim arheološkim nalazištem koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine.

Pompeji su rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina prije nego što su slucajno otkriveni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter