Srušili kameni križ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novacani su se potrudili prošlog vikenda lijepo organizirati svoju feštu Olderšovu, koja se prvotno trebala održati pretprošlog vikenda, ali je odgodena zbog kiše. Umjesto da ujutro prvog radnog dana zadovoljno prepricavaju kako je bilo i tko je sve bio, morali su pozvati policiju. Stari kameni križ u središtu mjesta osvanuo je polomljenih i na tlo srušenih krakova. Na križu je još sasvim lijepo citljiv natpis koji ukazuje na to da su ga preci današnjih Novacana podigli 1891. godine.

- Tu je bilo plesi i plesi, kad se asfaltiralo i kamioni i valjci su pasivali, ma križ se nikad ni maka, s ogorcenjem pripovijeda Rinaldo Šestan. Susjedi Mauro Jacic i Franko Travalja iz pabiraka glasina sakupljenih po selu pokušavaju rekonstruirati što se dogodilo.

Nedaleko od križa doista je plesni podij, plesna zabava u nedjelju navecer potrajala je do duboko u noc, a na omanjem placu oko križa okupljali su se mladi. Nitko nije neposredno vidio, ali culi su od drugih prepricavanja da su se "neki mladici" vješali o krakove kamenog križa, i vremešni je spomenik pod teretom popustio. U susjednim se kucama culo da je "nešto zarompalo", neki cak kažu da su nakon incidenta mladi i dalje sjedili oko križa kao da se ništa nije dogodilo, a svi su bili nepoznati, "neki furešti", ili se u mraku nije dobro vidjelo tko su.

Lokalna ili furešta mularija, sasvim je svejedno, slažu se Novacani, ovaj bezobrazni vandalizam nedopustiv je i cin je krajnjeg nepoštivanja nasljeda koje su ostavili stariji, pa se svi nadaju da ce policija, koja je u ponedjeljak ujutro obavila ocevid, pronaci pocinitelje.


Podijeli: Facebook Twiter