Srušili bi pola kolodvora zbog garaže

Zgrada željezničkog kolodvora jedina je valorizirana, smatraju konzervatori (N. LAZAREVIĆ)
Zgrada željezničkog kolodvora jedina je valorizirana, smatraju konzervatori (N. LAZAREVIĆ)

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća nadležni pročelnik za prostorno uređenje Giordano Škuflić, obavijestio je vijećnike i javnost da preliminarno rješenje uređenja rive, za kojeg je konzervatorsku podlogu izradio Zavod za graditeljsko nasljeđe zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, koči pulski Konzervatorski ured.

"U izrađenoj podlozi se nalazi sedam objekata u blizini Željezničkog kolodvora koji se mogu ukloniti, ali to ne prihvaćaju konzervatori. Pristajemo na kompromis i ostavili bismo tri objekta uz uvjet da korigiramo trasu buduće prometnice iza Željezničkog kolodvora, no konzervatori ne prihvaćaju ni takvo rješenje.

Ne dozvoljavaju nam čak niti rušenje skladišta gdje bismo realizirali garažnu kuću. Nastavit ćemo s pregovorima jer dok se konzervatorska podloga ne verificira, projekt ne može ići dalje", istaknuo je tada pročelnik Škuflić.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Zoran Glivarec kaže da je željeznički kolodvor u Puli zasebna i specifična zasad evidentirana spomenička cjelina i na njoj tek predstoji temeljit istraživački i valorizacijski rad kao preduvjet svakog zahvata u prostoru. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter