Srušene stare Autotransove garaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecki Autotrans angažirao je tvrtku Zidar iz Rijeke te srušio derutne poslovne zgrade i garaže u Buzetu, a oko 600 do 800 kubika otpadnog gradevinskog materijala zbrinut ce se na gradskom deponiju.

Rekli bismo - tko ceka, taj doceka. Nekadašnje Autotransove garaže vec su godinama pravo ruglo u središtu grada. Olabavljene salonitne ploce s krovišta svojevremeno su predstavljale i opasnost za prolaznike. Gradsko vijece u nekoliko je navrata interveniralo, a rijeckoj prijevoznickoj tvrtki u kolovozu prošle godine naložilo je da u roku od 60 dana uredi okoliš oko zgrada nekadašnje poslovnice te propisno zbrine otpad vidljiv s javne površine.

- Upravo potaknuti primjedbama vijecnika i gradana, odlucili smo srušiti ruševne zgrade koje vec godinama nisu u funkciji te bismo prostor privremeno pokušali urediti kao parkiralište, izjavio je Autotransov izvršni direktor za poslovanje nekretninama Branimir Tomljanovic.



Na mjestu nekadašnje garaže, na atraktivnoj lokaciji u gradskom središtu, Autotrans je prije nekoliko godina planirao izgradnju novog poslovno-stambenog kompleksa pa smo Tomljanovica upitali i što je s tom investicijom.

- Kada smo 2006. godine buzetskom poglavarstvu prezentirali idejni projekt, stvarno smo intenzivno krenuli u tu investiciju. U to je vrijeme ambicioznost imala opravdanja jer je bilo interesa za stanove, a narocito za poslovne prostore. Uslijedile su izmjene i dopune prostornog plana i UPU-a, što je produžilo vrijeme ishodenja dozvola za gradnju. U meduvremenu nas je zahvatila recesija. Pokušavamo naci poslovnog partnera zainteresiranog za izgradnju, buduci da postoji projekt i svi preduvjeti da se brzo dode do potrebnih dozvola. Bila bi šteta da se ta investicija ne realizira, kaže Tomljanovic.



Rušenje zgrada privuklo je prijepodne pažnju prolaznika. Danilo Cerovac, 79-godišnjak iz Buzeta, prisjeca se da je zgrade Autotransa 1946. godine gradila jedna firma iz Cakovca.

- Autotransov objekt bio je medu prvim poslovnim objektima u Buzetu. Bili smo tada sretni da je izgradeno nešto lijepo, korisno i novo. U meduvremenu je izgubio svoju funkciju. Ono što ne može izdržati vrijeme u kojem živimo, mora se zamijeniti necim drugim, prakticnijim, rekao je Cerovac.


Podijeli: Facebook Twiter