Srušena stara politička škola u Fažani

Uklanjaju se posljednji građevinski ostaci bivše političke škole (D. ŠTIFANIĆ)
Uklanjaju se posljednji građevinski ostaci bivše političke škole (D. ŠTIFANIĆ)

Fažanski komunalci iskoristili su ovlasti koje im je donio novi Zakon o građevinskoj inspekciji od 1. siječnja ove godine. Riječ je o odredbama kojima se komunalnom redarstvu omogućava da naloži uklanjanje svih derutnih objekata starijih od pet godina, a koji narušavaju izgled i ugled mjesta, u ovom slučaju turističkog.

Nakon što su vlasnicima takvih objekata - a od značajnijih na području općine to je dio kompleksa stare političke škole, sada u vlasništvu poduzeća Proficio nekretnine iz Zagreba, te napuštena Badelova tvornica i staklara - uputili dopis o potrebi rušenja spornih objekata, vlasnici su izradili projekt rušenja i unajmili izvođače.

U vlasništvu je Proficio nekretnina i Vila San Lorenzo. Po riječima fažanske načelnice Ade Damjanac, u ovoj turističkoj zoni bila je predviđena gradnja hotela, bungalova i apartmana, ali je to otpalo.

- Budući da je pola zemljišta koje je taj projekt trebao obuhvatiti u vlasništvu Općine, a pola u vlasništvu Proficio nekretnina, nismo postigli dogovor. Stoga bi zasad vlasnik trebao urediti Vilu San Lorenzo i teren iza nje, što je zapravo dio netom srušene političke škole. Zasad na tom prostoru ne bi trebalo biti nove gradnje, a sve bi trebalo isključivo biti za turističku namjenu. U neposrednoj blizini, također u turističkoj zoni, nalazi se i kamp vatrogasne mladeži u vlasništvu države koji moramo izmjestiti. Našli smo im lokaciju, ucrtali zonu za kamp preko puta Bi Villagea, također na državnom zemljištu, stoga bi se njihovo preseljenje trebalo obaviti najkasnije do iduće sezone, kaže Damjanac.

Riječ je o zemljištima koja su kupljena u vrijeme dok je Fažana pripadala Općini Vodnjan, a tada nisu postojale ugovorne klauzule koje su vlasnike obvezivale na uređenje objekata ili uklanjanje ako su u stanju neprimjerenom za okolinu, rekao nam je komunalni redar Niko Neimarević kojeg smo danas zatekli na gradilištu.

Rušenje dijela kompleksa stare političke škole traje već nekoliko dana. Unutar ograđenog terena još ima bagera i kamiona koji odvoze otpadni građevinski materijal na namjenska odlagališta. Danas smo ondje zatekli izvođače, radnike rovinjskog zidarsko-ličilačkog obrta Jašara Nuhanovića, koji su, kažu, s radovima pri kraju.

Građevinski radovi staju 15. lipnja

Sukladno odluci o komunalnom redu Općine Fažana, rušenje stare političke škole, kao i za sutra najavljen početak rušenja stare Badelove tvornice i staklare te svi drugi građevinski radovi na području općine moraju biti zaustavljeni 15. lipnja, zbog početka turističke sezone. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter