Srušena posljednja kovacnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je srušena posljednja pazinska kovacnica. Neugledna, više nadstrešnica nego zgrada, nestala je jucer pod snažnim utovarivacem, koji je za svega nekoliko sati u kamion utovario ono što je ostalo od nekadašnje nadaleko poznate kovacnice.

Ne baš tako davno, da se nitko toga ne bi sjecao, Franjo Milicic, znan jednostavno kao Frane kovac, a potom i Vjekoslav Zidaric, poznatiji kao Slavko, u ovoj su baraci kovali razne predmete pa cak i zaprežna kola. U vrijeme dok industrija nije preuzela njihov posao kovaci su bili vrlo važni i u društvu ugledni ljudi.

Franjo Milicic bio je jedan od prvih pazinskih poslijeratnih privatnih obrtnika koji je vec 1949. godine imao svoju kovacnicu, a nalazila se na dijelu prostora parkirališta nedaleko od današnje ribarnice na Trgu male fontane. Kasnije je prenesena u baraku u Ulici Matka Brajše Rašana koja je jucer srušena. Po Milicicevoj smrti kovacnicu je preuzeo Zidaric i do prije nekoliko godina, dok ga je zdravlje služilo, u njoj obavljao sitne poslove.



- Trošna je baraka, u gradskom vlasništvu, srušena na zahtjev stanara okolnih zgrada, cija su djeca cesto zalazila u nju, a buduci da joj je krov propao, prijetilo joj je urušavanje. U takvom je stanju predstavljala veliku opasnost za djecu i odluceno je da se sruši, kaže Damir Milanovic, direktor tvrtke Pazin.

S lica zemlje nestala je mala kovacnica u kojoj je Frane kovac sa suradnicima potkovao na tisuce goveda, izradio na stotine "vozi" i iskovao nebrojeno predmeta od kojih su zacijelo mnogi još i danas u upotrebi u mnogim domacinstvima diljem Istre.


Podijeli: Facebook Twiter