Srušen spomenik partizanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnji dan pred dva i više desetljeca na podrucju cijele bivše države slavio se Dan mladosti, nosila štafeta tadašnjem poglavaru Titu, igralo finale nogometnog kupa, a u noci s ponedjeljka na utorak nepoznati pocinitelj, ili pocinitelji, u središtu Ravne Gore sravnili su sa zemljom više od pola stoljeca star spomenik antifašistickoj borbi cestitavši na taj nacin svojim sumještanima nekadašnji Dan mladosti.

Djelatnici Policijske postaje Delnice na mjesto incidenta pristigli su po pozivu predsjednice Opcinskog vijeca Ravne Gore Jasne Škoric, a hoce li njihova istraga dovesti do onog ili onih kojima "Partizan", kako Ravnogorci nazivaju ovaj spomenik, nije drag, znat ce se uskoro.

No, ono što je vec sada jasno je da je spomenik oštecen ozbiljnije no ikada. Naime, ovaj simbol borbe protiv fašizma vec je trpio oštecenja, preživjevši grafite, boju, okretanje, cak i jednu bombu (!), ali Dan mladosti 2010. nije izdržao na nogama.

Naime, broncani kip partizanskog borca (postavljen najvjerojatnije 1954.) u potpunosti je odvaljen s oko metar visokog postolja, a pri padu je spomeniku pukla ruka i puška pa je vec na prvi pogled bilo jasno da je kip partizana vrlo ozbiljno oštecen i upitno je hoce li ga se moci uspješno renovirati.

Upravo zbog teških oštecenja djelatnici ravnogorskog Komunalnog poduzeca Turmin uklonili su nakon policijskog uvidaja osakaceni spomenik i spremili ga u opcinski prostor.

- Sklonili smo ga s javnog mjesta jer nema smisla ovako oštecenog ostaviti ga na mjestu gdje se do sada nalazio. Vec smo poceli kontaktirati strucnjake za renoviranje da bismo vidjeli kakve su mogucnosti obnove, a što cemo uciniti vidjet cemo kad saznamo sve pojedinosti, rekao je nacelnik Ravne Gore Andelko Florijan i naglasio da mu je žao da je spomenik koji je izdržao i doba Domovinskog rata te poraca sada ozbiljno oštecen, a popravak ce zahtijevati sredstva što je u ovom stanju recesije nepotrebno dodatno opterecenje za opcinski proracun.


Podijeli: Facebook Twiter