Srpskim turistima Hrvatska preskupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gosti iz Srbije sigurno nece spasiti ovogodišnju turisticku sezonu, kao što nisu ni sezonu 2009. Naime, u Hrvatsku dolazi relativno mali broj srpskih turista, lani ih je stiglo oko 90 tisuca, odnosno tek jedan posto više nego prethodne godine. No, ostvareno je oko 440 tisuca nocenja, ili cak 14 posto više u odnosu na godinu ranije.

Realno, hrvatski turizam i dalje ce stajati na cetiri nosiva stupa - njemackom, slovenskom, talijanskom i austrijskom tržištu. No pouka prošle turisticke godine, kada je iznenadio rast poljskih nocenja, bila je da nijedan gost nije manje važan.

Srbijansko tržište, konkretno, potencijal je od sedam milijuna stanovnika, od kojih nešto manje od polovice živi u glavnom gradu Beogradu. Prosjecna placa je 300 eura, a prva zemlja u koju se ide na ljetovanje je Grcka. Uz nju prolaze i Tunis te Turska, a Hrvatska im je realno - skupa.

Beogradski Medunarodni sajam turizma IFT jedan je od rijetkih koji su posljednjih godina imali rast, a i posjecenost je na posljednjem bila vrlo velika. Sajam je okupio oko 850 izlagaca iz cak 41 zemlje, medu kojima je bio, primjerice, i Brazil.

Hrvatski promidžbeni iskorak na ovom sajmu je izazvao puno interesa, a i nešto bure (Slovenija je kao zemlja partner na sajmu bila nezadovoljna vecim zanimanjem srpskih medija za hrvatsku turisticku ponudu, a i cinjenicom da je srbijanski ministar ekonomije i potpredsjednik vlade Mladan Dinkic posjetio hrvatski, a ne slovenski štand).

Ocito je da je na srbijanskom tržištu vrlo velik broj ljudi koji su redovito ljetovali na hrvatskoj obali, i žele se vratiti.  Mnogi isto tako isticu da se cesto zaboravlja cinjenica da su ovi gosti na odmoru široke ruke. No, ratni period je stvorio i odredeni generacijski jaz. Dok starije generacije u pravilu na hrvatsku obalu vuce nostalgija, mlada dobrim dijelom ne poznaje hrvatsku turisticku ponudu.

Krajem prošle godine Srbija je ušla u režim takozvanog bijelog Schengena. Rijec je o odluci EU-a prema kojoj se gradanima Srbije, kao i Crne Gore te Makedonije od 19. prosinca 2009. ukidaju vize za putovanja u zemlje schengenskog prostora EU-a, osim za Veliku Britaniju i Irsku. Dakle, dok Grcka i dalje traži vize za ulazak srpskih državljana, srpskim se turistima otvaraju kao lakše dostupne destinacije za odmor i Italija, Španjolska...

Prednost Hrvatske i dalje je - najmanja udaljenost. Zracna povezanost stoga je bila jedna od tema na sastanku hrvatskog ministra turizma Damira Bajsa te srpskog ministra ekonomije Dinkica. Kako se doznaje, srbijanskoj su strani interesantne veze Beograda s Pulom, Zagrebom, potencijalno s Dubrovnikom...


Podijeli: Facebook Twiter