Srpske neženje nasmijale publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni festival dokumentarnog filma PorecDox treceg dana nastavio je prikazivanjem kvalitetnih dokumentarnih filmova, koje je brojna publika vrlo dobro prihvatila.

Prva projekcija bila je ona filma "Selo bez žena" redatelja Srdana Šarenca. Film nastao u francusko-hrvatsko-srpskoj produkciji prica je o trojici mladica: Draganu, Zoranu i Rodoljubu, koji žive u Zabrdu, selu u južnoj Srbiji u kojem nema niti jedne žene. Ono što je nekad bila snažna seoska zajednica sada je selo od samo sedam stanovnika, ukljucujuci tri brata, a ako oni ostanu neženje, selu prijeti izumiranje. Plan trojke je pronaci žene koje su spremne suociti se s teškim životnim uvjetima, medutim u tomu u prvim naumima nisu imali srece. U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grcku i žene su ostale same. Tako se trojici protagonista koji su ratovali protiv Albanaca sada pruža prilika ponuditi ruku pomirenja 'neprijatelju'.

Nakon projekcije, gost u foajeu kazališta bio je producent filma Igor Nola, koji odgovarao na pitanja publike u vezi nastajanja filma, od toga kako je filmska ekipa došla na ideju price, do toga što se danas dogada s akterima filma. Prema njegovim rijecima, ovaj se film trenutno prikazuje na 40 svjetskih festivala, a dodao je i kako je još uvijek pod dojmom projekcije u Tokiju, gdje je publika odlicno reagirala na komicne situacije. Nola je diskutirao i o problemima i buducnosti dokumentarnog filma.

Druga projekcija veceri bila je ona dokumentarca pod nazivom "Još sam tu: Izgubljene godine Joaquina Phoenixa", koji govori o jednom turbolentnom razdoblju ovog Oskarovca, u kojem je odlucio ostaviti glumacku profesiju, naumivši postati glazbenikom. Rijec je o redateljskom prvijencu Caseya Afflecka, americkg glumca poznatijeg po ulogama u hitovima "Dobri Will Hunting" i "Oceanovih jedanaest". Za film "Ubojstvo Jesse Jamesa od kukavice Roberta Forda" nominiran je za nagradu Oskar za najbolju sporednu ulogu.

Njegov redateljski prvijenac odmah nakon premijere podigao je mnogo prašine kao 'cista prijevara', no Affleck se nakon premijere opravdavao kako nikoga nije htio zavarati, nego se, inspiriran Hunter S. Thompsonom, okušao u gonzo nacinu filmskog stvaralaštva.

Kako bi gledateljima priuštili da bolje analiziraju dojmove o filmu, organizatori PorecDoxa organizirali su još jednu dodatnu projekciju u "Malom Caffeu" netom odmah nakon prvog prikazivanja. (V. HABERETER)


Podijeli: Facebook Twiter