Srpska vlada želi Strauss-Kahna za savjetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Srbije mogla bi kao ekonomskog savjetnika angažirati bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna, piše u utorak beogradski list Danas, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića.

Vođa naprednjaka i prvi potpredsjednik vlade na prošlotjednoj sjednici Središnjeg odbora SNS spomenuo je mogućnost da jedan stranac dobije "bitnu funkciju" u rekonstruiranoj vladi, navodi ovaj list. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, Danas piše kako je taj stručnjak iz inozemstva, za čije ime je Vučić poručio da će "biti prava bomba", zapravo, Dominique Strauss-Kahn, bivši ravnatelj MMF.

Izvori lista tvrde kako bi Strauss Kahn bio ekonomski i financijski savjetnik vlade, a ne ministar financija, kako se ranije spekuliralo kada je najavljena mogućnost angažiranja inozemnog stručnjaka.

Prema nekim političkim tumačenjima u Beogradu, s imenom Stauss-Kahna kao mogućeg ministra financija spekuliralo se u sklopu pritisaka na aktualnog ministra Mlađana Dinkića, od kojeg se u najavljenoj rekonstrukciji vlade očekuje odricanje od polovice portfelja s obzirom da vodi ministarstvo finacija i gospodarstva.

Također navodno postoji i "ozbiljna namjera" da se u ministarstvo gospodarstva, koje će u rekonstrukciji vlade biti odvojeno od ministarstva financija, "dovede ugledni britanski stručnjak". No, kako piše Danas, najveća nepoznanica u realizaciji ovih planova mogla bi biti plaćanje ovih svjetski poznatih stručnjaka.

Dominique Strauss-Kahn bio je francuski ministar financija i direktor MMF, bavio se odvjetničkim poslom, a ima reputaciju izuzetnog financijskog stručnjaka. Tijekom 2011. godine podnio je ostavku na čelo mjesto u MMF-u nakon što je optužen za seksualni napad na sobaricu u jednom njujorškom hotelu.

Premijer Ivica Dačić najavio je za danas poslijepodne tiskovnu konferenciju na kojoj će priopćiti ishod dosadašnjih dogovora o rekonstrukciji vlade, a političke su procjene da bi upravo Mlađan Dinkić, inače vođa Udruženih regiona Srbije, mogao biti najvećom žrtvom preustroja srbijanske izvršne vlasti.(Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter