Srpanjski podbačaj: Nijemci zakazali, traže se krivci

Zabrinjava činjenica da je srpanj u pozamašnom minusu (M. ANGELINI)
Zabrinjava činjenica da je srpanj u pozamašnom minusu (M. ANGELINI)

Iako su mnogi očekivali da će barem treći tjedan srpnja donijeti dobre vijesti o turističkoj sezoni u Istri, tome nije tako. I nakon 21. srpnja u Istri nastavlja padati turistički promet s usporednim razdobljem lani, a glavni razlog je izostanak njemačkih gostiju koji su definitivno podbacili. Prema podacima županijske Turističke zajednice, od početka godine do 21. srpnja realizirano je 1,4 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, što je za tri posto manje nego u istom periodu 2012. godine. Iako taj pad na prvu ne djeluje dramatično, zabrinjava činjenica da je sam srpanj u pozamašnom minusu - šest posto u dolascima i pet posto u noćenjima. U ovom je mjesecu, naime, zabilježena 502,1 tisuća dolazaka i 3,8 milijuna noćenja.

Kako saznajemo od direktora županijskog TZ-a Denisa Ivoševića, glavni razlog za takav minus su Nijemci koji i dalje "padaju" usprkos tome što je kod njih vrijeme školskih praznika. Doduše, praznici još nisu počeli u najjužnijim njemačkim pokrajinama odakle kod nas dolazi najveći broj gostiju, međutim pad svejedno ne bi trebao biti tako velik.

- Kada bi njemačko tržište dobro odigralo, onda bi situacija bila dobra jer pad Nijemaca trenutno je jedak onom koji su zajedno ostvarili Slovenci i Talijani. Razlog tome mogle bi biti poplave koje su ih bile zadesile, loš gospodarski rast u zadnjem kvartalu i to što u južnim pokrajinama još nisu počeli praznici, kaže Ivošević.

Ipak, Ivošević tvrdi da se mora uzeti u obzir da je upravo njemačko tržište prošle godine iznimno raslo. Veli da za to nisu krivi neki potezi na razni države, kao što je to slučaj s Rusima koji zbog novog viznog režima na Jadran dolaze u značajno manjem broju. On, međutim, ne smatra da je trenutno situacija alarmantna.

- Koliko čujem, hotelijeri nisu nezadovoljni. I ako imaju manjak noćenja, a veće prihode, nitko se neće žaliti, veli nam on.

Na pitanje je li za ovakav pad kriva smjena na čelu Ministarstva turizma u proljeće ove godine ili pogrešni potezi u nacionalnoj promociji, Ivošević odgovara da je ove godine na raspolaganju bilo više novca za promociju nego lani. Međutim, iako je Ivošević svoje mišljenje odlučio zadržati za sebe, mnogi nisu, pa ni bivši ministar Veljko Ostojić kojeg je nedavno njegov prethodnik Damir Bajs prozvao za lošu ovogodišnju godinu. Ostojić je, naime, za jedan portal izjavio da se pad na njemačkom i ruskom tržištu nije trebao dogoditi i da se trebalo pravodobno promocijski reagirati.

Strelice se sada sve više upućuju na direktoricu Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, koju je odabrao upravo Ostojić, i ministra turizma Darka Lorencina. Matešić i Lorencin prošli su tjedan donijeli odluku o reorganizaciji Hrvatske turističke zajednice, što je također uzburkalo turističke krugove jer donosi kadrovske novosti u nacionalnoj turističkoj organizaciji usred ovako loše sezone. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter