Srpanjska rupa: Ni niže cijene ne pune apartmane

U lipnju je prve goste primio obnovljeni hotel Park Plaza Belvedere u Medulinu (D. ŠTIFANIĆ)
U lipnju je prve goste primio obnovljeni hotel Park Plaza Belvedere u Medulinu (D. ŠTIFANIĆ)

Istarski se turizam početkom srpnja već niz godina suočava s takozvanom srpanjskom rupom, a iznimka neće biti ni ova godina, unatoč uspješnoj predsezoni koja je za Istru završila u plusu, s pet posto više turističkog prometa. Većina turista koji dolaze u Istru na odmor ili ljetovanje svoje su godišnje odmore iskoristili za Duhove sredinom lipnja, a glavni će odmor početi koristiti od sredine srpnja pa sve do prve polovice rujna kada standardno, ako ne padne kiša sredinom kolovoza, Istra bilježi fantastične rezultate.

Ipak, problemu popunjenosti početkom srpnja još uvijek nitko nije uspio doskočiti. No, izgleda da to previše ne brine istarske turističke djelatnike.

Kako nam pojašnjava porečki privatni iznajmljivač i vlasnik turističke agencije Istraline Alfredo Golob, problem je u tome što tradicionalni istarski gosti u tom periodu jednostavno manje putuju te ih na Poluotok tada u većem broju ne bi privukle ni niže cijene. A ove godine praznici u Nizozemskoj i određenim njemačkim pokrajinama pomaknuli su se za tjedan dana te se nešto veći broj turista očekuje od 12. srpnja nadalje.

- Do 12. srpnja u privatnom smještaju opet imamo rupu, a nešto veći pad bilježimo od 28. lipnja, dok su Duhovi bili jako dobri. Opet isti scenarij. Stvar je u tome da se privatni smještaj ne puni dok nisu napunjeni hoteli i hotelski apartmani. A ni oni nisu uspjeli doskočiti problemu dobre popunjenosti početkom srpnja. Ipak, srpanjska rupa ne osjeti se kod boljih i renoviranih apartmana, tvrdi nam Golob.

Njega ne zabrinjava ova pojava, za koju kaže da je sasvim normalna u turizmu jer da uvijek ima razdoblja kada turisti manje putuju, kao što je to slučaj u ovom periodu između ljetnih školskih praznika i blagdana Duhova. Ističe da će u punoj sezoni za dugogodišnje iznajmljivače veći problem biti sve veći broj kreveta u privatnom smještaju.

- Samo ove godine u Poreču i okolici imamo tri tisuće novih kreveta. Činjenica je da će se gosti raspršiti po svim tim objektima i da će ispaštati stari iznajmljivači, tvrdi Golob. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter