Srpanjska rupa: Neki apartmani još bez gostiju

Gostiju manje nego lani (M. ANGELINI)
Gostiju manje nego lani (M. ANGELINI)

Kao i godinama prije, prva polovica srpnja pokazala se kritičnom kad je turizam u pitanju. Rupa, kako je nazivaju mnogi turistički djelatnici, izaziva glavobolje ugostiteljima, brodarima i agencijama koje prodaju izlete i svima drugima koji turistima žele prodati smještaj i vanpansionske usluge.

Naime, u tom periodu, odnosno od 1. do 14. srpnja, po podacima županijskog TZ-a, ostvareno je 321 tisuću dolazaka i 2,3 milijuna noćenja, što je manje za šest, odnosno četiri posto u odnosu na lanjsku rekordnu sezonu.

Kada se gleda promet od početka godine pa sve do kraja ovog vikenda pad je nešto manji, i iznosi tri posto u dolascima (ostvareno 1,2 milijuna) i dva posto u noćenjima (ostvareno 7,25 milijuna).

- Primjećujemo manjak Nijemaca za pet posto u odnosu na lani od početka godine što se tiče noćenja, a razlog tome mogao bi biti usporeni gospodarski rast u toj zemlji u zadnjem kvartalu. Međutim, trebalo bi vidjeti je li i manji broj njemačkih gostiju i u drugim mediteranskim zemljama. Za šest posto imamo manje noćenja slovenskih gostiju te 11 posto onih iz Italije, što je bilo za očekivati s obzirom na lošu ekonomsku situaciju u tim zemljama. Zbog problema oko viza u padu za 20 posto su i noćenja ruskih gostiju, navodi nam direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević podatke od 1. siječnja do 14. srpnja.

Da prvih petnaest dana turističkog srpnja ne ide kako su se svi nadali i željeli nije ništa čudno, tvrdi nam Nedo Pinezić koji zastupa privatni smještaj kod Hrvatske gospodarske komore. Kaže da je to situacija koja se ponavlja već niz godina otkada se špica sezone pomakla prema zadnjem tjednu srpnja i traje sve do kraja kolovoza, a ne više do Velike gospe.

- Prvih 15 dana u privatnom smještaju već niz godina predstavlja rupu u popunjenosti kapaciteta, pa tako je i sada. Uvijek u ovo doba čujemo kuknjavu da gostiju nema. Nažalost, još uvijek ima apartmana koji još nisu imali niti jednog gosta, kaže nam Pinezić. (piše B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter