Srpanj - mjesec s najviše nesreca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojka od ukupno 67 nesreca na prometnicama u Istri koje je policija evidentirala proteklog vikenda, iako se cini velikom, ipak je za špicu turisticke sezone sasvim uobicajena. To potvrduju policijske statistike po kojima se lanjskog, cetvrtog srpanjskog vikenda dogodilo 65 nesreca, tek dvije manje nego proteklog vikenda.

Cak i prema podacima za 2009. godinu, broj ovogodišnjih nesreca cetvrtog srpanjskog vikenda ne odstupa od uobicajenog. Te je godine bilo 68 nesreca - dvije su osobe teško ozlijedene, a njih 28 zadobilo je lakše ozljede. Prošle je godine u istom, cetvrtom, vikendu u 65 nesreca jedna osoba teže ozlijedena, a sedamnaest lakše. Ove godine je, pak, u istom vikendu teško ozlijedeno dvoje ljudi, a lakše dvadeset i šestero.

Ukupno su se lanjskog srpnja samo u dane vikenda dogodile 184 nesrece, a ove godine zabilježene su tek tri manje. Za razliku od ovogodišnjeg srpnja, kada je poginula jedna osoba, lanjskog je poginulo cetvero ljudi. Tijekom cijele prošle godine u Istri je u nesrecama život izgubilo 27 osoba, od kojih je cak sedamnaest poginulo do konca srpnja. Ove je godine, pak, zakljucno s 26. srpnja, na prometnicama u Istri smrtno stradalo 15 osoba.

No, ovogodišnji srpanj, za razliku lanjskog, ima pet vikenda. Upravo bi se predstojeceg, posljednjeg vikenda u mjesecu u Istru mogle sliti rijeke novih turista, uglavnom iz Italije i Njemacke, koji ce svojim vozilima, uz goste na odlasku, dodatno opteretiti prometnice. Vrucine, umor, prebrza vožnja najcešci su uzroci najtežih nesreca, kao i sjedanje za volan pod utjecajem alkohola, zbog cega bi svi vozaci trebali biti oprezniji. Ako ne zbog sebe samih, onda zbog drugih sudionika u prometu. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter