SRP za 200.000 potpisa na javnim mjestima

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Socijalistička radnička partija podržava Građansku inicijativu "Za referendum" koja kani prikupiti milijun potpisa kojima bi oborila sadašnji zakon po kojem za raspisivanje referenduma treba 400.000 potpisa registriranih birača. Također podržavaju zahtjev Inicijative da se ta brojka spusti na 200.000, kao i da se potpisi prikupljaju na javnim mjestima, a ne u uredima državne uprave.

Predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin na konferenciji za novinare održanoj u petak rekao da su građani do ukidanja delegatskog sustava 90-ih, u interakciji s pripadajućim delegatima, imali mogućnost utjecati na donošenje odluka u svim segmentima od općeg interesa, od radnog mjesta do mjesta boravka u organiziranoj zajednici.

- Nakon secesije 90-ih i promjene društveno-političkog uređenja, svaka interakcija između građana i predstavnika vlasti prestaje i vlast postaje svojevrsna nedodirljiva nadkasta. U novonastalim uvjetima institut referenduma ostaje jedini rudiment nekadašnjeg utjecaja na događanja koji su građani izgubili. I takav okrnjeni utjecaj vlast želi dodatno ograničiti, postavljajući kriterije prema vlastitom interesu, stoga SRP podupire zahtjeve Inicijative , kazao je Kapuralin. U SRP-u se, s druge strane, protive mogućoj kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

- Pusić je na svjetskoj razini irelevantna, dok Hrvatska nije zadovoljavajući odabir jer nije nepristrana. Članica je NATO saveza, vrlo agresivne vojno-političke institucije koja krši odredbe UN-a, inicira i generira sukobe i vojno intervenira diljem svijeta i derogira samu ulogu UN-a, postepeno preuzimajući ingerencije iz njegove domene, veli Kapuralin, navodeći primjere agresije na SR Jugoslaviju, Irak, Afganistan, Libiju, Siriju i upletanje u sukob u Ukrajini.

Na koncu, u SRP-u smatraju da bi Grad Pula trebao dati u najam građanima zemljište na Pragrandeu, gdje bi mogao niknuti urbani vrt, tim više što je jedan vrt izgubljen nakon početka gradnje parkirališta nove bolnice. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter