SRP o ćirilici: Ploče su na dva pisma, a ne jezika

Vladimir Kapuralin (M. JERIN/arhiva)
Vladimir Kapuralin (M. JERIN/arhiva)

Prosvjede u Vukovaru organiziraju marginalne skupine i sve to miriše na folklor bez političke težine, stav je čelnika SRP-a izrečen na konferenciji za novinare u Puli.

Predsjednik te stranke Vladimir Kapuralin kazao je da se otpočetka pogrešno interpretira da su ploče koje se postavljaju u Vukovaru dvojezične. "One su pisane na dva pisma i pogrešno ih je nazivati dvojezičnima", konstatirao je.

Smatra da su prosvjede organizirale najretrogradnije snage društva u sprezi s klerom. "Crkva se svrstala uz taj pokret, a njen vrh je iskoristio situaciju da bi se još jednom obrušio na komunizam, uspoređujući ga s fašizmom. Nejasno je kako mogu uspoređivati to dvoje kada komunizam nikada stvarno nije zaživio, već samo kao politički pokret i filozofska ideja, a fašizam je s druge strane gruba reakcija za očuvanjem klasnog i nehumanog društva, suprotno od onog za što se zalaže komunizam", kazao je.

Azur Sejdić, potpredsjednik SRP-a, kazao je da vukovarski prosvjedi imaju elemente banalne dnevne politike. Smatra da se njima skreće pozornost s nekih važnijih državnih tema.

Čelnici SRP-a osvrnuli su se i na krizu u Siriji. Smatraju nedopustivim uplitanje, kako kažu, međunarodnih imperijalističkih sila u unutarnji sukob u toj zemlji. "Najavljena agresija SAD-a na Siriju imala bi u svojoj provedbi fašistički karakter, a tobožnja briga za civilno stanovništvo je cinična farsa jer je dosadašnja praksa pokazala da u agresijama SAD-a i NATO-a udio civilnih žrtava nadmašuje vojne", kazao je Kapuralin.

Sejdić je, pak, naveo da je upotreba kemijskog oružja odavno napuštena zbog neefikasnosti. Uvjeren je da nijedna ozbiljna vojska ne poseže za takvim oružjem "jer su rezultati slabi, a problemi veliki". Naveo je podatak i da je vojska SAD-a zadnji put koristila kemijsko oružje u Vijetnamu, ali za uništavanje vegetacije, ne bi li tako otkrila položaje neprijatelja. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter