SRP: Muzil građanima, a ne kapitalistima

Davor Rakić i Vladimir Kapuralin (D. MEMEDOVIĆ)
Davor Rakić i Vladimir Kapuralin (D. MEMEDOVIĆ)

- Prijedlozi Plana prostornog uređenja i Generalnog urbanističkog plana Pule kreću se u jasnom smjeru - elitizaciji urbanog prostora pretvaranjem dijelova grada u ekskluzivne klubove za bogate. Taj je proces najvidljiviji u Dubrovniku, gdje su iz starogradske jezgre starosjedioce izgurali bogati vikendaši, ali i na cijeloj obali.

Tim se planovima najoštrije protivimo, posebno tzv. koncesijama nad bivšim vojnim objektima uz obalu koji će postati geta za bogate ili zabavni parkovi koji će većinu godine zjapiti prazni, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Davor Rakić, predsjednik pulskog ogranka Socijalističke radničke partije.

Svi ti objekti, a tu Rakić posebno ističe Muzil, moraju biti od koristi građanstvu, a ne stavljeni na raspolaganje kapitalistima čiji su interesi, kako kaže, nespojivi s potrebama stanovništva.

- SRP se posebno protivi gradnji golf terena stavljenih u kategoriju zelena površina zamaskiravši tako da je njihova svrha apartmanizacija. Čak i da nije tako, devastacija okoliša bila bi skoro kao betonizacija s obzirom na to da golf teren nije prirodna površina, rekao je Rakić.

- Nijedna generacija nema pravo na području gdje živi rasprodati sve resurse i onemogućiti generacijama koje dolaze pravo na razvoj. U kapitalizmu se gradska vlast već dobro omrsila i red bi bio da zabremza, a neće to sama učiniti ako se građani ne organiziraju i izbore, poručio je Vladimir Kapuralin, predsjednik stranke.

Osvrnuo se i na problem uvođenja dvopismenih ploča u Vukovaru, slučaj u kojem se državna vlast, kaže, pokazala kukavnom i nesposobnom upuštajući se u nadmudrivanje s ulicom umjesto da energično i odlučno provede zakon.

- Nijednom se pismu ne može implementirati zločinačka kategorija. U Hrvatskoj je nekoliko gradova koji imaju ulicu Ćirilometodske družbe, a s druge se strane vodi spor oko ćirilice. U mom selu Vinkuranu 1905. godine upravo je zahvaljujući Družbi Ćirila i Metoda otvorena prva hrvatska škola u ovom području, zaključio je Kapuralin. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter