Šri Lanka: UN nije uspio zaštititi civile u sukobu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ujedinjeni narodi nisu uspjeli zaštititi civile u zadnjim mjesecima separatističkog sukoba u Šri Lanki 2009., po privremenom izvješću UN-a koje je u srijedu razbjesnilo Colombo zbog optužaba UN-ova osoblja za "zastrašivanje".

Po tom privremenom internom izvješću kojega je presiliku dobio BBC, "veliki broj UN-ovih zaposlenika nije smatrao svojom dužnošću da uzima civile u zaštitu" usprkos "katastrofalnom" stanju na terenu. U dokumentu se također navodi da se vlada koristila "zastrašivanjem" kontrolirajući izdavanje viza UN-ovim djelatnicima i tako onemogućila UN da zaštiti civile u zoni sukoba.

Sukob vojske i tamilskih pobunjenika koji su se borili za neovisnost svog područja, trajao je od 1972. do svibnja 2009. i odnio je, po procjeni UN-a, stotinjak tisuća života. Organizacije za ljudska prava ocjenjuju da su vladine snage zadnjih mjeseci ubile 40.000 civila. I tamilske pobunjenike se optužuje za zločine i da su koristili civile kao živi štit.

Šri Lanka je u srijedu odlučno odbila navode iz ovog izvješća koje ni UN nije htio komentirati, rekavši samo za BBC da će konačna verzija teksta biti objavljena pošto ga dobije i pročita glavni tajnik Ban Ki-moon. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter