Sretno starenje je moguce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poboljšanje kvalitete življenja u vlastitu domu, poticanje sudjelovanja u lokalnoj zajednici te stvaranje uvjeta za dostojanstvenu, zdravu i sretnu starost cilj je novoosnovane humanitarne udruge "Zlatna generacija", koja na podrucju Istre odnedavno provodi besplatan izvaninstitucionalni oblik skrbi o socijalnim, kulturnim, psihološkim i egzistencijalnim potrebama gradana trece životne dobi.

- Otkad smo prije dva mjeseca poceli s radom, broj korisnika vrtoglavo raste. To je posljedica pomanjkanja institucionalnih mehanizama, zbog cega ne mogu biti zadovoljene trenutacne potrebe starije populacije, ali i još uvijek slabo razvijene izvaninstitucionalne skrbi. S jedne strane domovi su prepuni, dok s druge nevladine organizacije nedovoljno koriste neprocjenjivu pomoc volontera. Rezultat toga su izoliranost, nemoc i usamljenost gradana trece životne dobi, posebice onih koji obitavaju daleko od gradova i s neadekvatnim standardom. Takoder, zamjetan je porast psihicki bolesnih osoba, što direktno utjece na njihove obitelji, kaže predsjednica udruge Anamarija Grobiša, psihologinja, koja svoj život želi posvetiti njezi vrlo osjetljive "zlatne" generacije.

Godinama se aktivno bavila volontriranjem i mentorstvom te paralelno radila s djecom i odraslim osobama s teškocama u razvoju. U Pulu je iz Slovenije došla pocetkom 2010. te je napokon dobila priliku ostvariti svoj san.

- Programom "Kvaliteta življenja starijih osoba" namjeravamo olakšati gradanima starost te ju uciniti humanijom i podnošljivijom. Na citavom Poluotoku pružamo usluge pomoci u domu korisnika, ukljucujuci kucanske poslove te brigu oko hranjenja, uzimanja lijekova i u održavanju osobne higijene. Usluge pomoci izvan kuce odnose se pak na nabavu namirnica, placanje racuna,podizanje lijekova, pratnju pri odlasku u zdravstvene ustanove i šetnju, ali i održavanje okucnice te organizaciju druženja, kreativnih radionica i sportskih aktivnosti. Na telefonu smo dostupni 24 sata pa nas u slucaju nezgode korisnici mogu pozvati, kaže Grobiša.

Planovi za buducnost su edukacija volontera i zaposlenika, akcije prikupljanja lijekova, raznovrsne radionice, susreti organizirani u suradnji sa srednjim školama, poducavanje korištenju kompjutera te, uz pomoc Doma za starije i nemocne osobe "Alfredo Štiglic", projekt Crvenog dugmeta.

U kratkom roku udruga je vec pokrenula suradnju s drugim institucijama koje skrbe o osobama trece životne dobi, pocevši od socijalne službe, zdravstva, obitelji, susjedstva, mjesnih odbora, udruga umirovljenika, ali i sa Zavodom za zapošljavanje. Naime, valja istaknuti da zahvaljujuci programu posao dobivaju žene koje se teže zapošljavaju.

- Trenutno imamo 50 korisnika iz Pule i šire okolice te osamnaest volontera i zaposlenika, od psihologa i socijalne radnice do fizioterapeuta i medicinskih tehnicara. Anketom smo utvrdili da bismo do kraja godine mogli imati 80 korisnika, a do kraja iduce godine 150.

U pocetku su stariji ljudi bili pomalo prestrašeni, no sad jedva cekaju da dodemo kod njih da bi imali s kime popricati, a mi da od njih cujemo vrlo zanimljive životne price. Radit cemo na tome da se promijeni društvena svijest i da starije osobe ponovo budu uvažavane kao ravnopravni clanovi društva, kazala je Grobiša. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter