"Sretno" Morseovim kodom za rastanak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Performansom "CO/AL XXI" Metal Gurua u Lamparni i site-specific instalacijom "Sretno" Alena Floricica na rudarskom šohtu zakljucen je Transart 2010 "Underground City XXI", medunarodni transdisciplinarni umjetnicki festival koji je desetu godinu zaredom organizirao Labin Art Express.

Performans Metal Gurua, skupine koju su cinili Dean Zahtila i Sanja Švrljuga, sastojao se od videoinstalacije i gastroinstalacije.

Prvi dio cinila je kombinacija talijanskog filmskog žurnala o labinskim rudarima iz 30-ih godina (s neizbježnim Duceom u prvom planu) i kompjutorske animacije vožnje tunelom buduceg Podzemnog grada. Gastronomski dio cinila je buzara od škampa rasuta po stolu s aluminijskom podlogom. Naravno, publika je instalaciju uništila.

"Hrana je oduvijek imala izuzetno važnu ulogu u povijesti Istre, a danas je postala sastavni dio njenog kulturnog identiteta.

Pripremanje, služenje i uživanje hrane ima gotovo ritualni, božanski status za stanovnike istarskog poluotoka, danas sve poznatijeg ne samo po magicnoj ljepoti krajolika, nego i izuzetnoj gastronomiji, cudesnoj mješavini lagane mediteranske i mocne balkanske kuhinje s crno-bijelim dodirom magije i misterija Istre te njene recentne crvene povijesti", kaže Švrljuga.

Floriciceva instalacija otvorena je tocno u ponoc aktiviranjem svjetiljke na vrhu šohta na Pjacalu. Svjetlosno tijelo pali se u kratkim i dugim razmacima emitirajuci tako signale koji u Morseovom kodu znace rudarski pozdrav - sretno. To ce ciniti svakog dana od ponoci do šest sati neograniceno dugo.

U dvadeset dana trajanja festivala publika je u Lamparni te na ulicama i trgovima grada vidjela pet instalacija, cetiri performansa i jednu izložbu fotografija umjetnika iz Austrije, Njemacke, Francuske, Slovenije i Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter