Sretan vam Medunarodni dan žena!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmog ožujka obilježava se Medunarodni dan žena, kada se slave ekonomska, politicka i društvena dostignuca pripadnica ženskog spola. Prvi je put obilježen 28. veljace 1909. u SAD-u, deklaracijom koju je donijela Socijalisticka partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem medunarodnog dana žena pojavila se prvi put pocetkom 20. stoljeca, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je cesto dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjece i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, zbog loših radnih uvjeta i niskih placa. Prosvjednice je rastjerala policija.

Protesti 8. ožujka dogadali su se i sljedecih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908., kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeci krace radno vrijeme, bolje place i pravo glasa.

Godine 1910. u Kopenhagenu je u organizaciji Socijalisticke Internacionale održana prva medunarodna ženska konferencija, kada je i ustanovljen "Medunarodni dan žena", na prijedlog njemacke socijalistice Clare Zetkin.

Sljedece godine je Medunarodni dan žena obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemackoj i Švicarskoj. Ti dogadaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, a velikom broju žrtava (140 žena) kumovale su loše mjere sigurnosti na radu.

Demonstracije u povodu Medunarodnog dana žena u Rusiji bile su prva faza ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševicka feministica Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik.

U zapadnom svijetu se 1930-ih Medunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati, dijelom i zato što ga se povezivalo s komunizmom.

Medutim, 1960-ih su ga ponovno pocele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Medunarodnom godinom žene, UN je službeno poceo obilježavati Medunarodni dan žena. (Izvor: Wikipedia)


Podijeli: Facebook Twiter