Sretan Božić svakome iz pazinskog Kaštela

Jaslice je ustupio pazinski župnik vl. Mladen Matika (M. RIMANIĆ)
Jaslice je ustupio pazinski župnik vl. Mladen Matika (M. RIMANIĆ)

Sretan Božić svakome, naziv je izložbe otvorene u Muzeju Grada Pazina, a posjetitelji će je, u Rotondi pazinskog Kaštela, moći razgledati do 7. siječnja 2017. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz zbirki pazinskog muzeja povezani uz slavlja Božića, rekla je na otvaranju izložbe njena autorica Marija Ivetić. Na izložbi je predstavljen veliki broj Božićnih čestitki, koje su slane poštom. Danas je taj običaj zamijenjen slanjem čestitki putem SMS-a ili elektroničkom poštom.

Svetačke sličice

Vrijeme Došašća i Božića je razdoblje u kojem se blagoslivljaju kuće, a u spomen na to svećenici su u kućama koje su blagoslovili ostavljali svetačke sličice. Budući da se izložba Sretan Božić svakome bavi upravo tim razdobljem u godini, na njoj se mogu pogledati brojne svetačke sličice i čestitke. Najstarija takva sličica na izložbi, koja prikazuje Kristovo rođenje, datirana je 1891. godinom. Uz nju nalazimo i brojne sličice sličnog sadržaja tiskanog sve do konca 20. stoljeća, kada sličice zamjenjuju naljepnice s prizorima Jaslica. Najstarija čestitka na izložbi je foto-razglednica koju je 1916. primio prof. Saša Šantel, u to vrijeme profesor u Carsko kraljevskoj Velikoj državnoj gimnaziji u Pazinu. Zatim slijedi niz šarenih razglednica, a nekako najupečatljivije i najživlje su one koje su s natpisom "Buon Natale" 60-tih i 70-tih godina 20. stoljeća stizale od rodbine iz Italije. Tomu je Ivetić dodala, naravno tiskane, čestitke humanitarnih organizacija, poslovne čestitke poduzeća, što je 80-tih godina bilo izuzetno popularno. Isto tako na izložbi se može vidjeti i nekoliko unikatnih, autorskih čestitki likovnih umjetnika i djece.

Kuglice i svijeće

Osim čestitki o Božiću se kuće kite raznim ukrasima, a tu je u novije vrijeme sve popularniji adventski vjenčić i slične dekoracije od kuglica i svijeća, ali i nezaobilazno božićno drvce. Božić je nezamisliv bez jaslica, a budući da ih u fundusu Muzeja Grada Pazina nema, za ovu ih je izložbu gradskom Muzeju ustupio pazinski župnik vl. Mladen Matika. Stoga mu je prigodom predstavljanja izložbe Ivetić posebno zahvalila.  

Izložbu je otvorila Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnost Grada Pazina, dodajući kako je sve ovo, posebno one šarene čestitke, podsjeća na djetinjstvo. Uz to čestitala je svima koji su se potrudili da ovom izložbom Pazin uvedu u Božićno vrijeme i da doprinesu Božićnom ugođaju u gradu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter