Sretan 102. rodendan Katarini Pucic!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Katarina Pucic iz sela Žagrici kraj Žminja danas slavi 102. rodendan pa joj ovom prilikom najprije cestitamo! Iako 102. godine na prvu pomalo plaše, Katarina nas je docekala vedrog duha kojim još uvijek osvaja kao da joj je 20 godina.

Proteklog su je vikenda uoci rodendana posjetili i celnici Opcine Žminj poklonivši joj cvijece i rodendansku tortu. Iako slabije cuje i vidi, u glavi joj je sve bistro i jasno.

- To se sve štufalo nakon toliko lit. A ništo slabo vidin, ne znan ca je, u šali ce Katarina koja ukucanima služi kao izvor informacija, datuma, obljetnica, fešta kojih se oni ne mogu sjetiti. "Pitajte nju, ona sve pamti i zna", kažu.

Katarina, djevojackog prezimena Družetic, rodena je daleke 1909. godine u selu Mrkoci kraj Gracišca, a od svoje dvadesete živi u selu Žagrici, gdje se udala za Ivana Pucica, udovca s dvoje djece, Zvanicem i Fumicom, a potom je rodila Franeta, Josipa i Romana. Od tada pa do danas nije mijenjala adresu.

Dok je prije ona pazila na sve, sada cijela obitelj s kojom živi uzvraca istom mjerom, ljubavlju i pažnjom. Živi sa sinom Franetom i nevjestom Marijom te njihovim sinovima Borisom i Mladenom s obitelji. Lani, za 101. rodendan, pricala nam je kako je nekad sve bilo teško, kopalo se oralo, sadilo, grabilo, prelo, plelo.

- Danas je sve lušo. Delat je bila potriba i san delala sve ca su mi ordinali, rekla je lani Katarina i pricala da je za vrijeme ratova takoder bilo teško. I ove smo godine pokušali saznati recept dugovjecnosti, no tu ce opet odgovoriti da ne zna. "A ca ja znan", odgovara kratko.

Saznali smo da je jedna od njezinih sestara umrla u 99. godini života, a ostatak obitelji imao je prosjecan životni vijek. Na pitanje što jede, sa smiješkom odgovara da jede sve.

- Za tlak ne bin smila ništo, za to drugo ništo drugo, ali jeden sve i to najviše volin domace. Hrana me jedino drži, odgovara.

Od domacina saznajemo da najviše voli pancetu. Nekoliko su joj puta skuhali hrenovke, ali je rekla da bi radije domace kobasice i kiselog kupusa. Jede cetiri puta dnevno i kažu da ima apetita kao i mladi ukucani. Prije je sama odlazila izvan kuce, a sada ju odvedu na terasu gdje uživa u svježem zraku.

Da pamti sve, pokazala je i kada je pocela nabrajati sve potomke. Ima cetiri unuka, devet praunuka i dva prapraunuka - Mihaela i Andru. Upravo je za vrijeme našeg posjeta uživala u društvu prapraunuka Mihaela.


Podijeli: Facebook Twiter