Sretan 101. rodendan teti Katici!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U krugu obitelji i brojnih prijatelja, šticenika Doma za starije i nemocne "Domenico Pergolis" u Rovinju, Katica Ribic proslavila je 101. rodendan.

Vidno uzbudena Katica nije bila od puno rijeci. Na cestitke koje joj je u ime šticenika i svih zaposlenih u domu, uz želju da poživi još dugo, poželjela ravnateljica Mirjana Banko Filipaj, odgovorila je tek kratko: "Ja" (da, op. n.). Kako smo mogli cuti od ostalih šticenika, Katica izgleda bolje nego lani na proslavi, pa to njezino kratko "da" vjerojatno upucuje i na slavlje dogodine.

Cestitkama se pridružila i Vanda Poropat, predsjednica Upravnog vijeca doma koja je slavljenici takoder urucila cvijece, a pljesak i dodatna cestitka uz pjesmu stigla je uz simbolicnu tortu, koja je takoder pripremljena u domu.

Katica je rodena u Picnu, 14. lipnja 1911. godine. Živjela je u velikoj siromašnoj obitelji u selu Kunici. Imala je šest sestara i jednog brata, od kojih je samo sestra Franica Smokovic živa i ima 94 godine.

Katica je kao babica radila u Rijeci. Život ju nije mazio, pa je, kada se majka razboljela, morala ostaviti posao u bolnici da bi se brinula za svoju obitelj. Radila je na poljima, cuvala blago, prodavala na tržnici, a uz sve to našla vremena za pomoc drugima. Šivala je madrace, odjecu i obucu, poradala žene po selima, a osim što je bila dobra u šivanju, plela je carape, pulovere, majice i haljine.

Ono što ju je oduvijek pokretalo bila je krunica od koje se ne odvaja, a imala ju je i na proslavi. Katica ima dvoje djece - kcer Mirelu i sina Josipa, pet unuka i cetiri praunuke, koje sve podjednako jako voli.

Naravno, nismo mogli izbjeci pitanje koji je recept njezine dugovjecnosti. Katica najviše voli popiti malo rakije i smatra da je to njen recept za dug život. Sve to u kombinaciji s pozitivnim duhom te opuštenom atmosferom u domu svakako su pridonijeli da dugo živi te sada zasluženo uživa i u miru te moli za svoju obitelj i sve ljude dobre volje. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter