Sredstvima iz natječaja opremit će se laboratorij za mehatroniku


Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti Politehnika Pula jedan je od osam dobitnika sredstava iz Adris Zaklade u sklopu programa Znanje i otkrića. Kako nam je rekla Tamara Žufić Košara, ovo je prvi put da se Politehnika prijavila na Adrisov natječaj, a kandidirali su projekt "Opremanje centra kompetencija za Mehatroniku". Preddiplomski stručni studij Mehatronike krenuo je s radom u rujnu ove godine, a riječ je o interdisciplinarnom studiju, koji predstavlja spoj mehanike i elektronike. Studij integrira znanja iz mehanike, elektrotehnike i informatike, a usmjeren je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju.

Učenje na raznim strojevima

Studenti nakon diplomiranja dobivaju polivalentna znanja s opsežnim i širokim spektrom pripreme. Osposobljeni su za interakciju sa stručnjacima iz različitih područja, konstrukciju i projektiranje, proračun i automatizaciju različitih tehničkih procesa, izradu programskih rješenja za vođenje tehničkih procesa u mehatronici, za planiranje proizvodnje i optimizaciju resursa, te za suvremeni pristup održavanju i osiguravanju kvalitete. Da bi svoje studente, buduće inženjere mehatronike, mogli propisno pripremiti i obučiti za njihov kasniji posao, potrebno im je tijekom studija omogućiti učenje na raznim strojevima.

- U svibnju ove godine Politehnika Pula je na natječaj Adris zaklade prijavila projekt "Opremanje Centra kompetencija za mehatroniku", koji je pozitivno ocijenjen i prihvaćeno je sufinanciranje u visini od 20 tisuća kuna. Ovaj projekt uključuje nabavu specifičnih modela opreme za laboratorij, upravljačke pogone, senzore i module. Nabavka ove opreme omogućit će opremanje laboratorija Centra kompetencija za mehatroniku i praktičnu nastavu studenata preddiplomskog stručnog studija "Mehatronike" Politehnike Pula. Realizacija ovog projekta omogućit će Politehnici ostvarivanje zacrtanih ciljeva kao što su: povećanje konkurentnosti, međunarodnu prepoznatljivost visokog obrazovanja, osuvremenjivanje studijskih programa te povezivanje sa složenim tehničko-tehnološkim zahtjevima tržišta rada u STEM područjima, kao i snažnu povezanost sa gospodarstvom i njegovim potrebama, istaknula je Tamara Žufić Košara.

Dualni način obrazovanja

Uz to, od ove se godine na Politehnici počinje provoditi projekt Dynamic, koji sa 716.285 eura financira Europska unija, a koji implementira dualni način obrazovanja, odnosno studiranje uz stjecanje teoretskih, ali i praktičnih, znanja u određenoj tvrtki. Politehnika Pula prepoznala je slične ideje upravo u definiranim ciljevima Zaklade Adris, koja svake godine svojim aktivnostima promiče stvaranje boljih uvjeta i kvalitete života te podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva temeljenoga na znanju.

Studij mehatronike

Politehnika Pula dobila je dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja za novi studij mehatronike, a kako kažu sa Politehnike, odlučili su se za mehatroniku vjerujući da se radi o trenutno najperspektivnijem smjeru u tehnici koji otvara mogućnosti zapošljavanja u najširem spektru tvrtki, koje se bave brodskom ili autoindustrijom, automatizacijom bilo koje vrste, robotikom i slično. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter