Sredstvima EU-a do daljnjeg razvoja turizma

Sve europske regije zainteresirane za novac iz EU-fondova (T. KOCIJANČIĆ)
Sve europske regije zainteresirane za novac iz EU-fondova (T. KOCIJANČIĆ)

U Istarskoj sabornici u Poreču danas je održana regionalna konferencija na temu ''Pametno korištenje EU-fondova 2014. za održivi i kompetitivni turizam'', u organizaciji Istarske županije, na kojoj su se sudionici imali priliku upoznati s iskustvima europskih regija u privlačenju sredstava iz fondova Europske unije i perspektivama financiranja turističkih projekata u novom programskom razdoblju od 2014. do 2020. Prije toga održana je i ovogodišnja generalna skupština NecsTour-a, europske mreže turističkih regija za razvoj konkurentnog i održivog turizma čija je punopravna članica i Istarska županija od početka prošle godine.

Regionalna konferencija usko je povezana s NecsTour-ovim planom 2013., koji želi pružiti svojim članovima pregled mogućnosti financiranja iz spomenutih fondova. Pročelnik županijskog odjela za turizam Branko Curić istaknuo je da su konferenciju organizirali s NecsTour-om, u čijem je sastavu 27 članica, a još 32 europske regije su pridružene. Naša županija predsjeda radnom grupom NecsTour-a koja se bavi problematikom korištenja europskih fondova u financiranju turističkih projekata.

- Pozabavit ćemo se problematikom mogućnosti tih fondova za financiranje turističkih projekata, što ne muči samo hrvatske, već i druge regije diljem Europe. Svi želimo otkriti kako u Europi bolje iskoristiti taj novac Unije, u kojoj je turizam jedan od rijetkih stabilnih sektora. No, Hrvatska je tek nedavno ušla u EU i nije u poziciji kao ostale zemlje koje su već dugo članice. Trebamo se založiti za bolji status turizma u Uniji, a na čemu posebno radi NecsTour jer ima važnu ulogu u poticanju gospodarskog oporavka i zapošljavanja u svim zemljama Unije, objasnio je Curić.

Sudionicima skupa obratili su se istarski župan Valter Flego koji je govorio o nužnoj pomoći iz EU-fondova za daljnji razvoj i podizanje kvalitete istarskog turizma, te porečki gradonačelnik Edi Štifanić koji je podsjetio da njegov grad s okolnim mjestima ostvaruje 30 posto ukupnog turističkog prometa u Istri. Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević predstavio je razvoj turizma u Istri te planove za budućnost. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter