Sredstva za novi izgled Giardina su predviđena

Giardini će, izgleda, i dalje čekati bolje dane (N. LAZAREVIĆ)
Giardini će, izgleda, i dalje čekati bolje dane (N. LAZAREVIĆ)

Grad Pula i ove je godine nastavio s praksom javnih tribina u svim mjesnim odborima da bi građani, kroz izravan dijalog s predstavnicima vlasti, mogli sudjelovati u kreiranju prijedloga Proračuna za 2017. godinu. Prva tribina, uz dogradonačelnika Fabrizia Radina, predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, te sve gradske pročelnike i direktore gradskih tvrtki i javnih ustanova, organizirana je u utorak u Gradskoj vijećnici. Ovaj put sudjelovali su mjesni odbori Arena, Stari Grad i Monte Zaro.

Problem ilegalnog romskog naselja

Međutim, iako Grad organizira tribine da bi se u kreiranje proračuna uključio što veći broj građana, ovoj prvoj tribini odazvali su se samo predsjednici i tajnici triju spomenutih mjesnih odbora, dok građana, barem onih koji su sudjelovali u raspravi, nije bilo.

- Smisao ovih tribina je saznati potrebe građana i udovoljiti im u idućem proračunu, ili ih barem evidentirati da bi se potom mogle realizirati u budućnosti. Naša je želja čuti potrebe, ali i kritike da bi demokratskom procedurom donijeli proračun po mjeri građana, rekao je u uvodu Radin i prepustio pročelnici za financije Vesni Sajić pojašnjenje okvira proračuna za sljedeću godinu. Sajić je istaknula da Grad čeka izmjene buduće Vlade u novoj najavljenoj poreznoj reformi kada će se vidjeti koliko će ona utjecati na proračun. Ujedno je podsjetila da je slična porezna reforma 2015. godine dovela do poduzimanja određenih mjera od strane Grada (povećanje prireza, cijena vrtića, op.a.), a to nije, podsjetimo, bilo pozitivno prihvaćeno od građana.

Predsjednik Mjesnog odbora Arena Klaudio Paljar izrazio je zadovoljstvo što je priprema projekta uređenja Ozad Arene i serpentine na južnoj strani Arene pri kraju, ali je zatražio da se u proračunu za 2017. godinu uvrsti uređenje Gladijatorske ulice te, kroz izmjene prostornih planova, tzv. ilegalnog romskog naselja. Katja Meden, predsjednica MO-a Stari Grad, pak, željela je znati dinamiku uređenja De Villeovog uspona te zatražila sanaciju Giardina, postavljanje led rasvjete u starogradskoj jezgri, kao i pokrova na igralištu OŠ Centar. Predsjednica MO-a Monte Zaro Ivana Softić izrazila je zadovoljstvo uređenjem Rovinjske ulice i izgradnjom skate-parka, zatraživši da se u naredni proračun ubaci uređenje prilaza i ulaza u Rojc iz Tartinijeve ulice, postavljanje ograde u dijelu Rovinjske ulice prema bulevaru te sanacija nogostupa Kranjčevićeve ulice kojeg su oštetili korijeni stabala.

Garažna kuća na Danteovom trgu?

Na njihove zahtjeve odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, koji je "spustio loptu na zemlju" nakon što ga je dogradonačelnik Radin pozvao da najavi što će se u ova tri mjesna odbora sve realizirati.

- Nama su potrebni prioriteti mjesnih odbora, inputi za proračun za 2017. godinu kako bi vidjeli što građani žele i što, sa sredstvima koja budu predviđena, možemo realno ostvariti. Pogotovo jer će se do konca godine neki najavljeni projekti i realizirati kroz Plan gradnje komunalne infrastrukture. Ovi zahtjevi tri mjesna odbora su u većem dijelu ostvarivi, pogotovo MO-a Arena, dok za Stari Grad mogu reći da su za projekt uređenja De Villeovog uspona u tijeku pripreme. Za postavljanje led rasvjete moramo poštovati vlasništvo koje je neprikosnoveno i dobiti suglasnost vlasnika zgrada i pokušavamo kroz kontakte to ostvariti, ali ne ide uvijek lako, rekao je Škuflić i najavio da su sredstva za novi izgled Giardina predviđena, ali je teško osmisliti cjelinu zbog nasljeđa i okolnih objekata, pa dok se to ne dogodi, rekao je, za početak namjeravaju spriječiti kamenim preprekama vožnju dostavnih vozila po Giardinima.

Govoreći, pak, o formiranoj pješačkoj zoni na Danteovom trgu, pročelnik je spomenuo da je Gradu prezentiran kvalitetan idejni rad lijepog uređenja trga mladog pulskog studenta u Firenci, te je u planu mijenjanje opločenja. Ujedno je otkrio da je Tehnomont u razgovoru s gradskom vlasti spomenuo moguću izgradnju garažne kuće na lokaciji sadašnjeg uvučenog parkirališta na Danteovom trgu i prostora gdje trenutno djeluje Zadruga Praksa, površine koje su u njihovom vlasništvu. No, naglasio je Škuflić, to je bio neformalni razgovor i tek treba vidjeti što vlasnik namjerava realizirati.

Za Monte Zaro je Škuflić najavio postavljanje ograde u Rovinjskoj ulici prema bulevaru te jednosmjernu regulaciju prometa s "pola bulevara" prema Monte Zaru, kao i uređenje ulaza u Rojc iz Tartinijeve ulice, što je moguće, rekao je, već ove godine.

Nakon izlaganja dogradonačelnik Radin izrazio je nadu da će svi biti jako zadovoljni ukoliko Grad ostvari projekte uređenja Ozad Arene i serpentine te De Villeovog uspona u Starom Gradu i prometa, kao i pješačke zone na Monte Zaru. No, valja reći da Grad već kreće u te projekte, što je u svom izlaganju potvrdio i pročelnik Škuflić.

"Avantura" prikupljanja otpada

Za kraj tribine dogradonačelnik Fabrizio Radin najavio je da tri mjesna odbora u starogradskoj jezgri očekuje "avantura" novog načina selektivnog prikupljanja otpada. Stoga je zamolio predsjednike mjesnih odbora da pomognu gradskoj vlasti u educiranju građana da bi novi način prikupljanja otpada što bolje zaživio. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter