Sredstva za cisti Pulski zaljev

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer su u Zagrebu u središtu Hrvatskih voda gradonacelnik Boris Miletic i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husaric, te pomocnik direktora za ekonomske poslove Herculanee Igor Vlašic i voditeljica projekta Fani Bojanic potpisali ugovor o podzajmu za Potprojekt Pula, u sklopu Jadranskog projekta zaštite od onecišcenja voda, vrijedan 43,75 milijuna kuna.

- Rješavanje pitanja kanalizacije na rivi je strateški projekt za buduci razvoj grada i preduvjet za povratak Pule moru. Izgradnjom kanalizacije ocistit cemo Pulski zaljev i stvoriti preduvjete da Pula postane pravi mediteranski grad u cijim ce ljepotama gradani moci svakodnevno uživati oslobodeni neugodnih mirisa i zagadenja, izjavio je nakon potpisivanja ugovora gradonacelnik, isticuci dobru pripremu projekta, što je rezultiralo osiguravanjem sredstava za nastavak gradnje i u ovoj kriznoj godini, a dobra priprema omogucit ce Puli da dijelove projekta iz podrucja zaštite okoliša financira i putem EU-fondova.



Potpisivanjem ugovora Herculanea je osigurala sredstva, od kojih ce osam milijuna kuna vratiti Hrvatske vode. Ukupan iznos osiguranih sredstava za cjelokupan projekt iznosi 87,5 milijuna kuna, a u projektu Herculanea participira s 29,75 milijuna kuna. Kredit Medunarodne banke za obnovu i razvoj iznosi gotovo 36 milijuna kuna, kredit Medunarodne banke za obnovu i razvoj ciji povrat vrše Hrvatske vode iznosi gotovo osam milijuna kuna, a iz državnog proracuna izdvaja se 8,75 milijuna kuna, dok Hrvatske vode sudjeluju s vlastitih 5,25 milijuna kuna.

Ova sredstva omogucit ce obnovu i proširenje pulske kanalizacijske mreže te kontinuitet izgradnje sustava u objekte obalnog kolektora na rivi, koji ce se od jeseni izgradivati u cetiri faze. Uz ovaj prioritetni objekt pulske kanalizacije izgradit ce se i aerodromski kolektor do Šijanske ceste (fekalni i oborinski), novi podmorski ispust te rekonstruirati gravitacijski kolektor Valkane i podrucje Pragrande, odnosno nabaviti nova oprema uredaja.


Podijeli: Facebook Twiter