Sredozemna medvjedica pozirala znanstvenicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi grupe Sredozemna medvjedica u trodnevnom nadzoru na Rtu Kamenjak, gdje posljednjih godina u suradnji s Javnom ustanovom Kamenjak intenzivno prate kretanje sredozemne medvjedice, napravili su vrlo kvalitetne snimke, a u špilji Mala Kolombarica zahvaljujući suradnji s kolegama iz Italije i predsjednikom rimske grupe Foca Monaco, Emanuelom Coppolom, postavljen je novi OTP videosustav, doznajemo od predsjednice grupe Sredozemna medvjedica, biologinje Jasne Antolović.

- Za vrijeme našeg posljednjeg nadzora na Kamenjaku, gdje smo boravili od 25. do 28. siječnja, imali smo zaista prekrasno iskustvo, kako u doživljajnom smislu tako i znanstvenom smislu jer smo uspjeli napraviti kvalitetne snimke koje nam osiguravaju velik broj podataka, među ostalim da se radi o ženki, a po frižima na leđima zaključujemo da je do sada bila prilično spolno aktivna.

Po njenom izlasku iz spilje uzeli smo biološki materijal, izmet koji ćemo dalje istraživati u mikrobiološkom laboratoriju, a DNA analizu u SAD-u, kaže Jasna Antolović. (I. CUPAĆ MARKOVIĆ, snimio V. ANTOLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter