Sredozemna medvjedica kao turistički promotor

Nove ploče s informacijama na četiri jezika (D. ŠTIFANIĆ)
Nove ploče s informacijama na četiri jezika (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što su krajem travnja predstavljene edukativne ploče na četiri lokacije duž pulskih plaža s prigodnim informativnim tekstom o ugroženom, rijetkom i stoga strogo zaštićenom sisavcu, sredozemnoj medvjedici, ovih su dana promovirane još četiri takozvane a-informativne ploče za čiju je izradu također zaslužan Grad Pula. Svrha im je da se stave pored jedinke koja izađe na jednu od pulskih plaža da bi se odmah prolaznike informiralo o značaju te životinje te pravilima ponašanja u njenoj blizini i to na četiri svjetska jezika.

- Moram pohvaliti Grad Pulu i gradonačelnika Borisa Miletića što je doista sve promptno odrađeno i što su prve četiri ploče izrađene za potrebe informiranja prolaznika u vrlo kratkom roku, i to uz edukativne ploče koje su već na četiri plaže u Puli i na Kamenjaku, rekla nam je biologinja Jasna Antolović, voditeljica grupe "Sredozemna medvjedica" iz Udruge za istraživanje i zaštitu prirode.

Zadovoljna je, kaže, i stoga što se baš jučer medvjedica pojavila na Valkanama, nakon što je "nestala" prije točno mjesec dana.

- Bili smo malo zabrinuti kamo je nestala nakon vrlo učestalog pojavljivanja tijekom proljeća. No, onda su nam u ponedjeljak javili da je bila na Kamenjaku, a potom da se dan kasnije pojavila i na Valkanama. Odmah su u Puli postavljene nove a-informativne ploče i mjesto njenog izlaska na plažu je ograđeno da joj znatiželjnici ne bi prilazili. Da smo sličnu ploču imali i na Kamenjaku naši se rendžeri ne bi toliko umorili svakih pet minuta objašnjavajući koja je to životinja i što se smije, odnosno ne smije u njenoj blizini. Ljudi su, moram i to primijetiti, izuzetno senzibilizirani, pitaju, informiraju se i to je trenutno možda i najbolja promocija za našu zemlju, istaknula je Antolović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter