Sredozemna medvjedica brčkala se u plićaku Centinere

Sredozemna medvjedica u Banjolama (snimio Alex Percan)
Sredozemna medvjedica u Banjolama (snimio Alex Percan)

Spasilac na plaži Centinera u Banjolama Alex Percan i nekoliko turista jutros su doživjeli nevjerojatno iznenađenje. Na samo koji metar od obale, u plićaku, oko 11 sati pojavila se sredozemna medvjedica. Svi su odmah zgrabili fotoaparate i slikali "morskog čovika", a Percan nam je svoje fotografije i poslao.

- Nismo mogli vjerovati što vidimo, jer je došla jako blizu obale. Tada u vodi nije bilo kupača i nitko je nije uznemiravao, stvarno su svi uživali u njenom prisustvu i pazili da je ne uplaše. Medvjedica nas je nekoliko minuta znatiželjno promatrala, bila je nekako prijateljski raspoložena, a onda je otplivala dalje. Jako dugo radim kao spasilac na plažama u Medulinu i Banjolama i nikad je još nisam vidio na ovom području, a kamoli da je došla tako blizu. Stvarno je bilo lijepo, iskustvo za pamćenje, rekao je još uvijek pod dojmom Percan.

Uz već tradicionalno pojavljivanje u moru oko Rta Kamenjak, ove se godine sredozemna medvjedica pojavljivala pred oduševljenim gledateljima u uvalama na pulskom šetalištu Lungomare, na Galebovim stijenama i u Štinjanu, svaki put radoznalo dolazeći vrlo blizu obali.

Usprkos sve češćim dojavama o bliskim susretima sa sredozemnom medvjedicom diljem naše obale Jadrana, istraživači iz udruge Plavi svijet sa Velog Lošinja ne mogu sa sigurnošću tvrditi koliko se ovih ljupkih životinja nalazi u našem moru. Prema njihovim dosadašnjim podatcima sa terena, identificirali su samo jednu sredozemnu medvjedicu pod nazivom Švora.

Na Rtu Kamenjak godinu su dana provodili istraživanja i članovi Grupe sredozemna medvjedica, a u špilji Mala Kolombarica, zahvaljujući suradnji s kolegama iz Italije i predsjednikom rimske Grupe Foca Monaco, postavili su i novi OTP videosustav, te u odsustvu medvjedice uzeli biološki materijal. Sve to doprinijet će boljem upoznavanju domaće foke i eventualnom detektiranju radi li se o tek jednoj jedinki koja se pojavljuje u našem akvatoriju ili o više njih. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter