Sredovjecne Zagrepcanke pljackale banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacka policija uhitila je dvije razbojnice koje su opljackale 900 tisuca kuna iz dviju poslovnica Splitske banke, a zbog prikrivanja tog nedjela uhicena je i zaposlenica banke koja je za šutnju dobila gotovo trecinu plijena.

Dvije razbojnice, Zagrepcanke u dobi od 48 i 50 godina, imaju obitelj i djecu, a od ranije su poznate po kaznenim djelima. Dio opljackanog novca iskoristile su za rješavanje financijskih neprilika, odnosno povrat dugova.

Za prvu pljacku poslovnice Splitske banke u novozagrebackom naselju Lanište 25. studenoga prošle godine osumnjicena je 48-godišnjakinja koja je maskirana kapom s prorezima za oci i kapuljacom od jakne pred zatvaranje upala u banku, prišla 49-godišnjoj zaposlenici, u nju uperila pištolj za koji se kasnije ispostavilo da je plastican.

Pljackašica je naredila svima da legnu na pod, a jednom djelatniku da joj preda novac, nakon cega ih je sve zakljucala u jednu prostoriju i pješice se sa 200 tisuca kuna udaljila prema obližnjoj autobusnoj stanici.

Prvoosumnjicena je iste veceri nazvala 49-godišnju zaposlenicu banke, inace prijateljicu, koja joj je rekla da ju je prepoznala. Tri dana kasnije pljackašica je prijateljici dala 100 tisuca kuna u zamjenu za šutnju, to jest prikrivanje identiteta.

Cetiri mjeseca kasnije 48-godišnjakinja je odlucila krenuti u novu pljacku, ovoga puta zajedno s 50-godišnjakinjom. One su 1. ožujka u poslijepodnevnim satima došle do banke u Maksimirskoj ulici i nakon što su se uvjerile da su u poslovnici osim djelatnika i zaštitara nema nikoga upale su unutra, djelomicno maskirane kapama i šalovima.

Prvoosumnjicena je uperila plasticni pištolj u djelatnicu, primila ju za ruku i gurnula prema šalterima, nakon cega je drugoj djelatnici naredila da joj preda novac. Istodobno je 50-godišnjakinja zaštitaru naredila da legne na pod i razoružala ga. Potom su obje došle do sefa i iz njega uzele oko 700 tisuca kuna, a sve nazocne odvele u stražnje prostorije, zakljucale banku i otišle do tramvajske stanice.

Nekoliko dana kasnije prvoosumnjicena je treceosumnjicenu prijateljicu ponovno nagradila za šutnju, ovoga puta sa 185 tisuca kuna. Sve tri osumnjicene privedene su i Istražni centar zagrebackog Županijskog suda.

Nacelnici sektora krim policije i opceg kriminaliteta zagrebacke policije Marko Mikulic i Krešimir Antolic izvijestili su da su u istrazi pronašli dio plijena, oko 200 tisuca kuna te brojne dokaze koji, kako kažu, nedvojbeno potvrduju da uhicene stoje iza dviju pljacki poslovnica Splitske banke. No, policija ih za sada ne dovodi u vezu s još nekim pljackama poslovnica iste banke koje su se dogodile unazad nekoliko mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter