Srednjovjekovno vjencanje u Humu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da li ste poželjeli sudbonosno "da" izreci na posebnom mjestu koje cete pamtiti do kraja života? Ukoliko je odgovor potvrdan to možete uciniti u Humu. Srednjovjekovno vjencanje u najmanjem gradu na svijetu jedinstven je projekt kojeg je podržalo Ministarstvo turizma. Kandidirala ga je agencija Gabi travel, Gabriele Boglic iz Umaga, a osmislila vanjska suradnica, Rocanka nastanjena u Gracišcu, Ensi Škrlj.

Kapela Elvisa Presleya, Dubai ili Hum?

- Išla sam logikom da ukoliko mladenci sanjaju o vjencanju u kapeli Elvisa Presleya, u Dubaiju ili pak na Sejšelima, zašto to ne bi poželjeli uciniti u najmanjem gradu na svijetu, retoricki ce Ensi Škrlj uzvratiti na naše pitanje zašto se baš odlucila kandidirati srednjovjekovno vjencanje u najmanjem gradu na svijetu.

Namjera je, rekla je, iskoristiti sve resurse srednjovjekovnog gradica, pa to može biti vjencanje ruralnog i urbanijeg štiha. Mladenci se u Hum mogu dovesti u kociji, sjesti na bale od sijena prekrivene svilom, ili pak na stolice od kovanog željeza. To može biti vjencanje samo s maticarom, do kompletne ceremonije s prijevozom, smještajem u hotelima ili agroturizmima i gastronomskom ponudom te strucnim vodenjem.

Projekt namijenjen i inozemnim gostima

- Mislim da imamo puno potencijala koji nisu iskorišteni, ocijenit ce Škrlj, koja je za ovaj projekt zatražila i dobila suglasnost Udruge Hum, Mjesnog odbora Roc i Turisticke zajednice Buzet, što je, kaže, zasigurno puno pripomoglo da projekt prode na kandidaturi. Podržala ga je i Udruga hrvatskih putnickih agencija koja je prethodno organizirala radionice za pripremu takvih projekta. Uvrstit ce ga i u katalog "Upoznaj Hrvatsku" kojeg ce dobiti hrvatske agencije i turisticke zajednice.



- Novi projekt namijenjen je posebno inozemnim gostima. Istru bi trebalo puno više plasirati ne samo u zemlji vec i u svijetu. Srednjovjekovno vjencanje u najmanjem gradu na svijetu doista je jedinstvena i fascinantna ponuda, koja može ukljuciti i obilazak drugih istarskih turistickih odredišta, kaže Gabriela Boglic.

Od pet projekata kandidiranih na natjecaj namijenjen sufinanciranju poticanja stvaranja (osmišljavanja i promocije) novih turistickih proizvoda "Upoznaj Hrvatsku", umaškoj su agenciji prošla tri, a resorno ce ministarstvo svaki sufinancirati sa po devet tisuca kuna. Uz vjencanje u Humu tu je i potraga za tartufom, ali i aktivan dan na Cicariji. (Piše Gordana CALIC ŠVERKO)

Plitvicko vjencanje

Plitvicko vjencanje u Nacionalnom parku Plitvicka jezera nekoc je bilo najpoznatija turisticka manifestacija u Lici. Prvo vjencanje ispod najveceg slapa Plitvickih jezera - slapa Plitvice, održano je 1968. godine, a s godinama je postalo atraktivno mnogim mladencima iz svih podrucja bivše Jugoslavije, ali i cijele Europe te umnogome doprinosilo promociji Like u svijetu. Zadnji puta zabilježeno je 1990. godine kada se vjencalo šesnaest parova, a tradicija je ponovo nastavljena devet godina kasnije.


Lani na sjeveru Istre sklopljena 33 braka

Na podrucju nadležnosti Maticnog ureda Buzet, u Gradu Buzetu, Opcini Lanišce i dijelu oprtaljske opcine, lani su sklopljena 33 braka. Od toga su cetiri sklopljena izvan službenih prostorija, odnosno na terenu, dva na podrucju Roca, preciznije u Donjoj Nugli i dva na podrucju Livada, u Bazjakima, saznajemo od voditeljice Odjela za opcu upravu Buzet Sandre Šverko.
U prošloj godini u Humu nije sklopljen niti jedan brak, zadnji je sklopljen 2010. godine. Izlazak maticara na teren placa se sukladno Pravilniku o mjerilima za odredivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter