Srednjovjekovno svratište, danas odmorište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocevši od sijecnja 2009. u tri navrata se istraživalo na objektu ispod Gajane na trasi plinovoda Vodnjan - Umag, koji je vodila arheologinja Ivana Janko iz Arheološkog muzeja Istre, a to pomalo neobicno nalazište nazvali su srednjovjekovnim svratištem, ili stambeno-gospodarskim objektom ispod crkve Majke Božje od Zdravlja, ili kako je ovdašnji žitelji jednostavno zovu Sveta Marija od Zdravlja.

Istražena je površina od oko 400 cetvornih metara, ukupno 177 metara zida srednjovjekovnog stambeno-gospodarskog objekta, dimenzija 32 metara dužine i 25 metara širine, unutar koje je više manjih zuhozida koji su pregradivali manje prostorije, što daje važan arhitektonski znacaj. No, o tome iscrpno govori kustosica Janko.

- U dosadašnjem tijeku otkriveno je tek oko polovice ukupnog lokaliteta. U potpunosti su istraženi sjeverni i istocni perimetralni zidovi širine jednog metra, gradeni od kvalitetnih kamenih blokova, uz upotrebu žbuke kao vezivnog materijala. U temeljima su upotrijebljene anticke spolije, što svjedoci o postojanju antickog objekta u blizini. Na sjevernom zidu ustanovljen je ulaz u objekt širine 210 centimetra sa sacuvanim kamenim pragom. Zidovi u unutrašnjem dijelu objekta su široki od 50 do 60 centimetara, a gradeni su metodom suhozida.



U istocnom dijelu objekta javlja se 14 kružnih rupa uklesanih u stijenu, promjera od 20 do 70 centimetara. Pretpostavka je da su rupe služile za umetanje kolaca koji su podupirali drvenu krovnu konstrukciju. Istraživanjima u sijecnju 2010. otkrivena je pec. Gradena je suhozidno, bez vezivnog materijala, od plocastih škrilja, a izvorno je imala bacvasti svod. Pec je smještena u južnom kutu objekta, omedena južnim perimetralnim zidom i dvama suhozidima na istoku i sjeveru. Oblik je potkovast, širina i dužina iznose 250 centimetara, promjer otvora je 110 centimetra, dok je najvece sacuvana visina 85 centimetra, istice arheologinja.

Što se tice nalaza, Janko kaže da je lokalitet izrazito bogat njima. Najbrojniji su dakako keramicki nalazi.

- Najzastupljenija je gruba srednjovjekovna keramika. Tijekom istraživanja pronadeni su nalazi karakteristicni za razdoblje antike: ulomci amfora, anticke keramike i tegula. Posebno treba istaknuti da su pronadeni ulomci prapovijesne keramike koji pripadaju razdoblju neolitika. Treba svakako izdvojiti 33 posebna nalaza - predmeta od metala: novcici, strelice, noževi, prsteni; zatim koštanih nalaza: pršljenovi, ulomci cešljeva, igla, šilo te kamenih spomenika: kamenica, mramorna posuda, impost kapitel, ulomak kamene sjekire, ulomci dvaju kamenih stupica, dijelovi nadprozornika, pragovi.



Pronadeno je pet željeznih strelica, tri prstena, od kojih dva broncana i jedan željezni. Takoder, vrijedni su nalazi dvaju broncana novcica, jedan kasnoanticki na kojem se nazire lik cara, a drugi je austrijski novcic koji na aversu ima natpis "Ein Kreuzer 1816", a na reversu je prikaz krune i grba.

- Preliminarni rezultati ukazuju da se radi o srednjovjekovnom lokalitetu iz 9. i 10. stoljeca, stambeno-gospodarskog karaktera, ili cak manje naselje, a detaljnom obradom prikupljene grade dobit ce se odgovori na ova otvorena pitanja, napominje Janko.

Novi zid i vidikovac koji je niknuo iznad nalazišta daju pak krasnu mogucnost da sve postane i zanimljiv turisticki punkt. Još da netko postavi tablu s podacima koje iznosi kustosica Janko i slikama nalaza kao ilustraciju, eto napretka.


Podijeli: Facebook Twiter