Srednjovjekovni festival u Savičenti


Svečanim mimohodom ulicama Svetvinčenta u petak je otvoreno drugo izdanje Srednjovjekovnog festivala. Mletačka gospoda Grimani ponovno su zavladala kaštelom Morosini-Grimani, a u Žlinji su srednjovjekovni vitezovi postavili svoje tabore te pripremali veliku opsadu kaštela.

Osim Grimanijevih, u mimohodu koji su pratili festivalski posjetitelji sudjelovali su plemići, dame, vitezovi, streličari, konjanici, inkvizitor, čarobnjak i vještica. Festivalski program nastavljen je uzbudljivim turnirskim dvobojima hrabrih vitezova iz tabora Vitezova Zelingradskih i Družbe vitezova Zlatnog Kaleža. U dvobojima su sudjelovale i lijepe ratnice, a o pobijedi je odlučivao korumpirani kardinal. Fascinantni streličarski show u Žlinji izveli su vješti streličari skupine Fekete Solyom iz Slovačke. 

Ponovno je ispričana strašna legenda o svetvinčentskoj vještici. Naime, mještanku Savičente Mare Radoslović inkvizitori predvođeni kardinalnom Eutanazijem IV. optužili su da je odgovorna za sušu i mučili na strašnim spravama.

Da bi se prikazala i zabavna strana tog mračnog doba, Zelingradski su vitezovi u šaljivom igrokazu prikazali kako je izgledao lov na vepra, a kakvo se sve vatreno oružje koristilo u 16. stoljeću prikazali su Tahyjevi puškari.

Spektakularnom noćnom opsadom kaštela uprizorena je legenda o lijepoj kneginji, a prvi festivalski dan završio je vatrenim showom Družbe vitezova Zlatnog kaleža i zabavnim programom u kaštelu Morosini-Grimani.

Viteški se tabori u subotu otvaraju već u 11 sati, a posjetitelje kroz cijeli dan, uz festivalski program, očekuju brojne radionice u kojima će moći usavršiti vještinu baratanja srednjovjekovnim oružjem, poput streličarstva, bacanja bodeža, sjekire i koplja te gađanja katapultom. (Ana ŠIMIĆ, snimio Milivoj MIOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter